Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Mag je nog kwetsbaar zijn?

Enorm geraakt. Zo voelde ik mij toen Andries Baart op het Welzijnsdebat de vraag stelde: mag je nog kwetsbaar zijn? Ik verkondig al lang en waar ik maar kan dat we moeten stoppen met dat woord kwetsbaarheid te gebruiken. En vanuit mijn expertise is dit vooral omdat marketingtechnisch gezien het geen slim woord is. Maar dankzij Andries kan ik nu ook veel beter voelen welke emotie daar bij mij echt onder zit.
Mag je nog kwetsbaar zijn?

Kwetsbaarheid hoort bij mensen. Dat maakt ons mens. Kwetsbaar wordt je vanzelf als je bijvoorbeeld moeder bent. Je verbondenheid met jouw kinderen maakt je kwetsbaar. Als je verliefd bent of getrouwd. Jouw liefde voor jouw partner maakt je kwetsbaar. Of als je van je werk houdt en er dreigen ontslagen. Of als je van het leven houdt en het leven zit je tegen.

Deze vorm van kwetsbaarheid wil je niet kwijt. Die mag er gewoon zijn en mag je gewoon laten zien. Dit maakt jou een mens van vlees en bloed.

Waar zijn wij toch begonnen met het denken dat kwetsbaarheid een probleem is wat per se moet worden opgelost? Waarom denken wij dat wij kwetsbare burgers sterk en krachtig moeten maken? Andries zegt dat er een groot gevaar is als je voorbij gaat aan de kwetsbaarheid van mensen. Als je hun kwetsbaarheid over het hoofd ziet en gelijk in de empowermodus schiet. Het gevaar is dat je gaat overvragen, beschuldigen (de orenmaffia!), wegkijken en ontkennen. De mens die zich aan jou toont met al zijn kwetsbaarheid wil je niet zien.

Dit zijn dagen van bezinning en de overgang van oud naar nieuw. Hoe zou het zijn als we vanaf nu kwetsbaarheid omarmen en aanmoedigen? En er is maar één manier om dit te doen. Het is vrij simpel. Het begint bij het voelen en koesteren van jouw eigen kwetsbaarheid. En de volgende stap is dat jij gewoon laat zien dat jij ook kwetsbaar bent. Ik durf het zelf steeds vaker en het brengt me dichter bij mijzelf en de mensen om mij heen.

Ik wens jullie hele fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Vorig artikelParticiperen is gewoon meedoen
Volgend artikelFinanciering in 2014
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

2 REACTIES

  1. Beste K, de kwetsbaarheid van mensen met een beperking of dementie, zoals jij als voorbeelden noemt, mag er ook gewoon zijn. Dat is in de lijn van mijn pleidooi. Hun eigen kracht zal zeker niet de oplossing zijn en soms is die bescherming gewoon nodig. Ik hoop dat ook zij krijgen wat ze nodig hebben. Hartelijke groet, Anneke

  2. Lees alle reacties
  3. Mooi Anneke. Helaas zijn er veel mensen die niet in staat zijn zo te redeneren en zich te uiten. Zoals mensen met een minder of meer verstandelijke beperking die niet zo kunnen redeneren, maar wel erg kwetsbaar zijn als je ze niet beschermt. Of mensen die in toenemende mate dement zijn, ook die zijn kwetsbaar als ze niet voldoende beschermd worden. Te veel politici en andere meelopende krachtpatsers roepen om het hardst, dat ze die mensen met een beperking wel even in hun eigen kracht zullen gaan zetten. En dat ze maar een beetje beter hun eigen zelfredzaamheid moeten aanspreken. Anders zullen ze nog eens wat beleven! Het nieuwe politiek correctievisme van deze tijd. Stoere politici winnen verkiezingen denken ze. Jammer dat veel van die krachtpatsers zo weinig inlevingsvermogen hebben en niet (willen) beseffen dat ze mede burgers kwetsen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.