Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe beroepen en nieuwe kansen

Er is veel over te doen, de nieuwe beroepenstructuur verpleging en verzorging in 2020. Het lijkt alsof het dringend noodzakelijk is de structuur en inhoud van het verpleegkundige en verzorgende vak te veranderen; omdat de gezondheidszorg nu eenmaal verandert.
Nieuwe beroepen en nieuwe kansen

Lees hier meer blogs van Monique Kempff >>

De vraag is echter of er niet een probleem gecreëerd is en met een nieuw probleem moet  worden opgelost. VWS wilde een advies en alsof het feest was, werd de nieuwe beroepenstructuur gelanceerd. Dat het niet overal met ‘hoera’ is ontvangen blijkt uit de reacties die NU’91 binnen krijgt.

Allereest is er de schijn van een breed door de beroepsgroep zelf gedragen advies. ’Mij hebben ze niets gevraagd’  hoor ik diverse keren . En zelfs als voorzitter van de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, is zelfs ook mij niets gevraagd.

Verschillende professies worden in de nieuwe structuur op één hoop gegooid. De HBO-er wordt verpleegkundige, de MBO-er zorgkundige.

NU’91 kan een optie van één MBO-beroepsbeoefenaar in plaats van de MBO-verpleegkundige en Verzorgende IG op dit moment niet erkennen. Het is nog niet duidelijk  of deze optie wel wenselijk is als oplossing voor het onderscheiden van de MBO- en HBO-verpleegkundige en het beter inzetten van de deskundigheid van beide beroepsbeoefenaren. Ik pleit al jaren voor consequente functiedifferentiatie  in plaats van achter de taakherschikking aan te hollen;  maar dat kan ook al binnen de bestaande structuur.

Bovendien zal onderzocht moeten worden:

– Of het financieel haalbaar is. Het advies heeft geen financiële onderbouwing.
– Of er voldoende instroom is voor de nieuwe voorgestelde MBO-beroepsbeoefenaar. Momenteel zijn ruim 122.000 MBO-verpleegkundigen en ruim 151.000 MBO-verzorgenden werkzaam, wat gebeurt daar mee?
– Welke competenties er in het werkveld verwacht worden van een nieuwe MBO-beroepsbeoefenaar
– Hoe de kwaliteit van de beroepsuitoefening bewaakt en bevorderd kan worden (artikel 3 of 34 BIG wet).

NU’91 wil sowieso dat een nieuwe MBO-beroepsbeoefenaar dezelfde kwaliteit heeft als de huidige MBO-verpleegkundige. Om daar dan zomaar de titel zorgkundige aan te hangen is wel erg kort door de bocht. Een nieuwe naam verandert niets aan het bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening. En natuurlijk zijn wij er ook alert op dat de salaris inschaling van een  eventuele nieuwe MBO-beroepsbeoefenaar op hetzelfde niveau blijft als de MBO-verpleegkundige NU.

Monique Kempff (1961) is sinds juli 2007 voorzitter van NU’91. Kempff deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in Psychiatrische Ziekenhuis Schakenbosch te Leidschendam. Daarna volgden veel inhoudelijke en managementopleidingen. Van het primaire proces tot aan de directietafel, zowel in de GGZ, ziekenhuizen en VVT. Kempff heeft ook internationaal ervaring opgedaan in de gezondheidszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.