Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ode aan de lichte interventie

Het zijn de kleine dingen die het doen. Herkenbaar? Deze uitdrukking is er niet voor niets. Ik spreek een sociaal werker die bij een moeder komt die het huishouden en de opvoeding amper nog aan kan. De sociaal werker heeft een formulier om de situatie in kaart te brengen, maar eenmaal binnen torent een immense stapel was die opgevouwen moet worden. Wat nu? Vult ze het formulier in of vouwen ze samen die berg was weg, terwijl ze ondertussen praten over wat deze moeder echt nodig heeft?
Ode aan de lichte interventie
Foto: Johan van Walsem

De druk is groot om eerst het formulier in te vullen, terwijl de was opvouwen de moeder veel meer helpt. Helaas worden sociaal werkers nog te vaak afgerekend omdat ze met een leeg formulier terugkomen. Bovendien worden de kleine handelingen weinig gewaardeerd door gemeenten. En niet alleen door gemeenten, ook sociaal werkers zelf hebben afgeleerd om kleine handelingen te zien als professionele interventies en concrete resultaten.

Veel sociaal werkers vinden die lichte interventies zo normaal om in te zetten dat zij deze handelingen niet erkennen als aanwijsbare resultaten van vooruitgang. Ze willen bovendien voldoen aan de verwachtingen van de opdrachtgever en steken daarom veel tijd in registratiewerk.

Ik vind dat jammer: juist deze handelingen zijn het succes van de ondersteuning. Te simpel voor woorden? Welnee! Lichte interventies vragen om expertise, fijngevoeligheid en vaardigheden die alleen professionele sociaal werkers in huis hebben. Ze zijn de uitwerking van professionele gesprekstechnieken, contactuele en praktische vaardigheden.

Ik wil een oproep doen aan alle gemeenten en sociaal werkers. Eén: wees je bewust dat veel van het succes van professionele ondersteuning schuilt in lichte interventies. En twee: zoek actief naar manieren waaruit blijkt dat het de kleine dingen zijn die het doen. Laat mensen zelf opschrijven wat hen nu echt heeft ondersteund. Of maak een foto als bewijsvoering van een opgeruimd huis en een blij gezicht van een overwerkte moeder.

Een belangrijke voorwaarde is dat je als sociaal werker erop kan vertrouwen dat je serieus genomen wordt als je een opgevouwen was aandraagt als stap naar een betere situatie.

Daarom vraag ik u met klem: open uw ogen voor de grootsheid van de lichte interventie.

Maaike Kluft is trainer en adviseur Vakmanschap bij Movisie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.