De bewoners van de wijken konden niets anders doen dan lijdzaam toezien. Sommigen zagen kans ergens anders werk te vinden. Velen vielen voor het makkelijke geld in het criminele circuit. In de traditionele rolverdeling kregen vooral moeders het zwaar door de agressie van mannen die zich geen raad wisten met de grote hoeveelheid vrije tijd. Kinderen gingen onregelmatig naar school door een tekort aan toezicht.
Terug in Nederland geloofde ik niet meer dat in Nederland sprake was van armoede. Wat in Nederland armoede werd genoemd, werd in Glasgow gezien als een ongemak. Dat bleek een onjuiste vergelijking. Tijdens de bijeenkomst over armoedebestrijding ontmoete ik een bonte verzameling aan betrokkenen bij de armoedebestrijding. Een non, een wethouder met een zachte ‘g’ uit het land van Maas en Waal, een machinist die tevens conducteur was, een pastoor, een dominee, een welwillende ambtenaar en een aanzienlijk aantal vrijwilligers met een adviesfunctie.
Het doel van de bijeenkomst was te komen tot inzicht in de wegen die armen bewandelen om het hoofd boven water te houden. Nieuw was de benadering. Armoede is niet langer een onderwerp waar alleen de arme zelf iets aan kan doen. Armoede is nu een sociaal vraagstuk dat door samenlevingsopbouw kan worden opgelost en voorkomen. Armoede maken wij samen en armoede lossen wij samen op. In een gezamenlijke aanpak gaan wij nu gesprekken voeren met burgers, vrijwilligers en professionals. Uiteindelijk zal er een ‘armoedepact’ ontstaan dat besproken wordt op een conferentie.
Ondertussen zetten wij ons allemaal in om armen in de wijken te ondersteunen. De non door naar de voedselbanken te gaan, de dominee door naar moskeeën te gaan, de machinist is voorzitter van de cliëntenraad en ik? Ik geloof weer dat armoede aanwezig is in Nederland. Vorige week heb ik afspraken gemaakt met sociaal raadslieden. Zij zullen de vele aanvragen voor schuldsanering en bijzondere bijstand gaan verwerken.
Jillis Kors, geboren (1974) in Groningen. In 1998 afgestudeerd als opbouwwerker (CMV) in Leeuwarden en binnenkort een Master titel in de sociologie bij de VU in Amsterdam. Sinds 1998 is hij opbouwwerker en beleidsmedewerker in verschillende steden in Nederland. Sinds drie maanden doet Jillis opbouwwerk in Zwolle.