Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Open deuren

‘Stel eerst een diagnose.’ Het klinkt zo logisch, vooral als je uit de gezondheidszorg komt. Echter is het ook de eerste stap bij het starten met organisatieveranderingen, leerde ik onlangs. Zonder diagnose geen juiste interventie of het nu gaat om het organiseren van een afdelingsuitje of een reorganisatie; er zijn boeken vol over geschreven.
'Mensen willen wel veranderen maar niet veranderd worden.'
'Mensen willen wel veranderen maar niet veranderd worden.'

Een andere open deur is die van het zorgen voor ‘gedeelde ambitie’, of gezamenlijk identificeren van het probleem’. Draagvlak creëren in gewone mensentaal. Tsja, je hoeft eigenlijk geen organisatieadviseur te zijn om hier kennis van te hebben.

Helaas ziet de dagelijkse praktijk er anders uit. NU’91 heeft het druk. Het is paradoxaal, want veel te doen hebben is natuurlijk fijn. Maar helaas komt dat doordat het zo’n zootje is in de gezondheidzorg. Ik geef onmiddellijk toe dat het vanaf deze plaats gemakkelijk lijkt kritiek te hebben op de buitenwereld, maar kijkend naar de feiten en wat ik er over leer zijn een aantal situaties te voorkomen.

De gehandicaptenzorg bijvoorbeeld staat onder druk. Budgetkortingen, hervormingen, kwaliteitsslagen, dynamiek te over. En wat er gebeurt in deze hectiek is direct handelen. Volgens mij gaan de kosten voor de baten uit wanneer je gezamenlijk vast stelt wat er aan de hand is en wat oplossing kunnen zijn. Wat er nu gebeurt is dat bestuurders aan het reorganiseren gaan, zonder sociale partners erbij te betrekken. Professionals worden in lagere functies geplaatst, je mag blij zijn dat je werk houdt en ontvangen direct het bijbehorende lagere salaris.

Ik kijk niet graag achterom, maar vroeger maakten we toch in gezamenlijkheid een sociaal plan met goede afspraken? Ik begrijp de haast, maar ik begrijp niet dat bestuurders op deze wijze nog meer onrust en werk voor henzelf (en NU’91) creëren. Volgens mij gaan de kosten voor de baten uit als je eerst een gezamenlijk (sociaal) plan maakt en niet achter de feiten aan loopt.

Mensen willen wel veranderen maar niet veranderd worden, las ik in hedendaagse vakliteratuur. Nog zo’n open deur, ik had het zelf kunnen bedenken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.