Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opinie: Over de grens kijken

Nederland behoort tot de meest welvarende landen ter wereld. Dat komt onder andere omdat we al eeuwen internationaal gericht zijn. We staan open voor andere culturen, leggen makkelijk contact en als een ander een product maakt met een betere prijs/kwaliteit verhouding dan houden we niet vast aan ons eigen (te) dure fabrikaat. Alle economen weten dat die aanpak de basis is voor voorspoed. Daarom komt onze elektronische apparatuur uit het verre oosten, de kleding bijvoorbeeld uit Vietnam en de auto wellicht uit Duitsland.
'Als oma of opa een behoefte heeft aan permanente zorg of niet meer alleen kan zijn
'Als oma of opa een behoefte heeft aan permanente zorg of niet meer alleen kan zijn

Wanneer het om zorg gaat lijken emoties en vooroordelen ineens het gezond verstand te vertroebelen. De overheid trekt zich steeds meer terug en de burger dient steeds meer zorg zelf te regelen. Gezien onze landsaard en onze ervaringen is het niet meer dan logisch dat we voor oplossingen over de grens kijken. In de ons omringende landen is het gebruikelijk dat de verantwoordelijkheid en keuze voor zorg bij de burgers zelf wordt neergelegd. In Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk ontvangen mensen een tegoedbon of budget en kunnen ze eventueel met bijbetaling zelf zorg inschakelen.

De bevolking in Duitsland is meer vergrijsd dan in Nederland, maar de kosten voor langdurige zorg zijn er aanmerkelijk lager dan in Nederland. Maar dertig procent van de Duitsers met recht op langdurige zorg kiest voor opname in een verpleeg- of verzorgingshuis. Van de resterende 70 % kiest het grootste deel voor een persoonlijke budget en de mogelijkheid de zorg zelf te regelen. De familie voert de zorgverlening zelf uit of huurt daarvoor zorgverleners in. Combinaties komen uiteraard ook voor.

Als oma of opa een behoefte heeft aan permanente zorg of niet meer alleen kan zijn, is de inwonende zorgverlener erg gebruikelijk. In Italië is deze wijze van zorgverlening onder de naam Badante een veel voorkomende vorm en ook in Oostenrijk maken veel mensen gebruik van een inwonende zorgverlener.

Wanneer er relatief veel uren zorg, aandacht en begeleiding nodig zijn, dan willen we dat van een goede kwaliteit tegen redelijke kosten. Zoals het hoort. Het concept van de inwonende zorgverlener is wellicht nog wat minder bekend maar de oplossingsrichting is zo oud als de weg naar Rome.


Matthijs Almekinders is directeur / ondernemende participant van de OMZORG GROEP. Dit is een organisatie voor zorgfacilitering en vernieuwende concepten voor capaciteitsvraagstukken in de zorg: Omzorg, Omzorg Medical Staffing, Au Care, Zeeuwse Zorgmensen. Almekinders is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en initiator en gastdocent van een leergang op het gebied van innovatie in de zorg. Het promotieonderwerp is ‘zelfsturende teams in de zorg’. Tevens heeft Almekinders een toezichthoudende rol in de zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.