Lees hier meer blogs van Monique Kempff >>
Ik ben positief dat er een akkoord is gesloten over de toekomst van het pensioenstelsel. Dit akkoord zet stappen om de AOW en de pensioenen veilig te stellen en betaalbaar te houden voor de huidige en de toekomstige generatie.
Ik maak me wel zorgen over het verhogen van de leeftijd om te kunnen stoppen met werken. Er zijn immers weinig verzorgenden en verpleegkundigen die momenteel tot de leeftijd van 65 jaar kunnen doorwerken, laat staan nog langer. Je moet het wel vol kunnen houden in dit vaak zware beroep.
NU’91 en de bonden gaat aan de slag om aan de cao-tafels goede afspraken te maken met werkgevers om er voor te zorgen dat het ook mogelijk wordt om in de toekomst gezond en met plezier langer te kunnen werken.
Wat zijn de belangrijkste afspraken in het Pensioenakkoord:
• De pensioenleeftijd gaat in 2020 naar 66 jaar.
• De AOW gaat de komende jaren extra omhoog. Vanaf 2013 komt er ieder jaar bruto 0,6% extra bij, bovenop de jaarlijkse verhoging om de stijgende lonen bij te houden.
• AOW op 65 kan nog steeds, maar dan gaat er wel 6,5% van de uitkering af voor elk jaar dat je vroeger stopt dan de op dat moment geldende AOW-leeftijd.
• Vanaf 1 januari introduceert het kabinet een werkbonus voor oudere werknemers. Deze wordt beschikbaar gesteld aan werknemers vanaf 61 jaar en bedraagt max. 2350 euro per jaar. Mensen die doorwerken tot hun 65 jaar ontvangen maximaal 4 keer dit bedrag. Dit kan dan gespaard worden als aanvulling op het inkomen om toch eerder te kunnen stoppen met werken.
• Als je langer doorwerkt dan de standaard AOW -leeftijd, ontvang je juist een hogere AOW-uitkering.
• De pensioenpremies stijgen niet meer automatisch als we nog ouder worden of als het tegenzit met de economie. Het pensioen moet betaalbaar blijven. Per pensioenfonds kan bepaald worden wat voor een premie mogelijk is.
• Om een goed en betaalbaar pensioen mogelijk te maken, wordt de pensioenpremie belegd. Zonder beleggen zou het pensioen een stuk duurder en/of lager zijn. Het rendement van beleggen is dus nodig voor een goed en betaalbaar pensioen, dus om het pensioen om te kunnen bouwen. Maar beleggen brengt ook risico’s met zich mee. Dat heeft de kredietcrises wel duidelijk gemaakt. De risico’s van het pensioen worden in het vervolg voor iedereen duidelijk gemaakt, zo is afgesproken in het pensioenakkoord. Er moeten vooraf duidelijkere afspraken komen over risico’s en de gevolgen voor het pensioen als het slecht gaat met de economie.
• In het akkoord wil het kabinet een nieuwe spaarregeling introduceren; vitaliteitssparen. Deze regeling dient als een vrij opneembare aanvulling op het inkomen, bruikbaar voor bijvoorbeeld deeltijdpensioen of als aanvulling op het inkomen bij eerder stoppen met werken.
• In het akkoord zijn afspraken gemaakt dat bij verdere invulling van het pensioencontract, de schokken en onzekerheden voor alle generaties moeten worden geborgd. Dit geldt zowel voor de pensioenopbouw als voor de pensioenuitkering.
Zo nu weet u hoe het precies zit. Natuurlijk zit er in het akkoord nog een aantal zaken dat geregeld moeten worden door dit kabinet. De verwachting is dat dit niet eerder dan het voorjaar van 2012 is geregeld.
Liever grondig dan snel zou ik zeggen in dit toch al veel te lange poldertraject.
Monique Kempff (1961) is sinds juli 2007 voorzitter van NU’91. Kempff deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in Psychiatrische Ziekenhuis Schakenbosch te Leidschendam. Daarna volgden veel inhoudelijke en managementopleidingen. Van het primaire proces tot aan de directietafel, zowel in de GGZ, ziekenhuizen en VVT. Kempff heeft ook internationaal ervaring opgedaan in de gezondheidszorg.
Tineke van Uden: ‘Snapt de gemiddelde burger nog wat al die gekke termen inhouden?’
Ik klik dit aan en vervolgens kom ik hier uit.
Iets gaat er goed mis….