Lees hier meer blogs van Dik Hooimeijer >>
MOOI werkt sinds 1996 samen met ADO Den Haag in tal van sociaal maatschappelijke projecten, waarbij we ook gezamenlijk de invulling van het multifunctioneel centrum aanpakken, gericht op de jeugd tussen 13 en 18 jaar.
Tijdens de presentatie mocht ik ook kort het woord voeren, na sprekers als Karsten Klein, de Haagse wethouder van welzijn en sport, en Pieter Winsemius, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Deze laatste mag ik u zeker aanbevelen als spreker, want zijn betogen zijn immer inhoudelijk sterk en veelal met kostelijke humor gelardeerd. De dag voor de presentatie had ik wat zaken op papier gezet. Echter, die vrijdagochtend las ik nog wat oude kranten na en trof een artikel in de Volkskrant aan van dinsdag 21 september. De Goudse politiechef Paul van Musscher sprak hierin zijn bezorgdheid uit over de bezuinigingsgolf die over ons heen komt. Zowel de bezuinigingen van de lokale overheid als de bezuinigingsplannen -en visie op veiligheid- van het mogelijk nieuwe kabinet. Na het lezen sloeg bij mij ook de kou om het hart.
Van Musscher pleit in het artikel hartstochtelijk voor behoud van preventieve voorzieningen als jongerenwerk en gezinscoaches. Als die voorzieningen de nek worden omgedraaid door de bezuinigingen, vreest hij Franse toestanden. En met recht naar mijn oordeel. Repressie, keihard optreden, langere straffen, lijken sleutelwoorden voor het toekomstige kabinet. Ik lees of hoor nauwelijks iets over kansen bieden, een tweede kans geven of om het in CDA termen te houden: vergiffenis. Het betoog van Van Musscher ervoer ik als een enorme steun voor preventief jongerenwerk en ik wil hem hiervoor op deze plek bedanken.
Ja, en daar moest ik natuurlijk iets mee in mijn presentatie. Temeer omdat de wethouder aanwezig was, maar ook, omdat de projecten die wij nu ruim 15 jaar met ADO Den Haag doen vooral over preventie gaan. In de afgelopen jaren is enorm veel energie gestoken in het voorkomen van voetbalvandalisme en in het op een positieve manier binden van jeugd aan ADO Den Haag. Met buitengewoon veel succes.
Dus heb ik het verhaal van Van Musscher verteld en mijn zorg uitgesproken. Het mooie hierbij was, dat ook de politie Haaglanden bij de presentatie was vertegenwoordigd. Ze reageerden zeer positief op mijn verhaal en waren het volkomen eens met mijn standpunt. Met andere woorden Van Musscher vertolkt, naar mijn oordeel, de algemene visie van de politie. Ik zou zeggen: gebruik die steun in gesprekken met de gemeente.
Dik Hooimeijer (1954) is clustermanager Projecten bij Stichting MOOI, een welzijnsorganisatie in Den Haag. Binnen de organisatie heeft hij Marketing & Innovatie als aandachtsgebied. Sinds 1975 is hij werkzaam in de welzijnssector. Hij noemt zichzelf een absoluut welzijnsdier, maar is ook een oprecht criticaster. Naar zijn oordeel is het welzijn te weinig innovatief en speelt het niet altijd in op de tijdgeest.