Lees hier meer blogs van William Miero >>
Alle organisaties voor jongerenwerk in Rotterdam moeten een jaar werken met het JWA. Het doel van dit systeem is het ondersteunen van jongerenwerkers bij alle primaire processen zoals ambulant jongerenwerk, inpandig jongerenwerk en éénmalige activiteiten. Het systeem maakt onderdeel uit van het Brede Verbetertraject Jongerenwerk. Na 1 jaar mogen de organisaties zelf bepalen of ze er verder mee gaan.
Ik had toch zo gehoopt dat men geleerd had van de gedrochten van registratiesystemen uit het verleden. Ik kan me wel voorstellen wat de opdrachtgever en ontwikkelaars voor ogen hebben. Een systeem waar de jongerenwerker veel waardevolle informatie uit te kan halen. En dat is ook zo, als het systeem goed en naar eer en geweten wordt ingevuld. Wil je het echter goed bijhouden, dan ben je als organisatie dagelijks flink wat tijd bezig met het invoeren van gegevens.
Daarnaast wordt verwacht dat de gegevens van alle jongeren die al bekend zijn, worden ingeklopt. Met een paar honderd jongeren in een bestand, is dat een tijdrovende klus. Daarnaast heb ik nadat ik erover twitterde, van een flinke club jongerenwerkers uit de stad gehoord, dat ze dit systeem niet zien zitten. Ze vinden het te tijdrovend en ingewikkeld. Dit gebrek aan draagvlak zal ten koste gaan van de in- en output van de JWA.
Het systeem wordt verkocht alsof het vooral de jongerenwerkers zou ondersteunen, maar duidelijk is ook dat de opdrachtgever inzicht wil krijgen in waar de jongerenwerkers zich mee bezig houden. Dat is niet meer dan logisch. Alleen vraag ik me af of de opdrachtgevers blij zijn met het feit dat jongerenwerkers in plaats van op straat of in een buurthuis te werken, nu meer achter de computer zullen zitten.
Zelf ben ik enthousiast over de wijze waarop TOS (Thuis Op Straat) registreert. Zij werken met een zeer gebruiksvriendelijk systeem dat echt door iedereen ingevuld kan worden. Binnen 10 minuten.
Ik vind het ontzettend goed dat men veel tijd, geld en energie stopt in de kwaliteitsverbetering van het jongerenwerk. Het is iets waar ik zelf ook al jaren voor pleit. Over de manier waarop dat nu gebeurt heb ik wel op een aantal punten zeer sterke twijfels. Het JWA is daar een voorbeeld van. Alleen een eenvoudig, makkelijk in te vullen systeem zal leiden tot meer draagvlak en uiteindelijk de gewenste verbetering van het jongerenwerk. Dus mijn motto op met betrekking tot het registreren luidt: ’meer met minder’.
William Miero (1964) houdt zich bezig met advisering, projectontwikkeling en uitvoering op het gebied van Jeugd & Jongerenwerk, Jeugd & Veiligheid en Leefbaarheid. In 1993 is hij als jongerenwerker in Oss begonnen en momenteel actief als zelfstandige met name in de Randstad en midden Nederland. Jeugd is zijn passie en onder het motto ‘vrijheid binnen grenzen, voor jongeren en jongerenwerkers’ is hij voortdurend met collega’s en partners op zoek naar mogelijkheden om jongeren een plek te geven in de samenleving.
Hoi William,
Alle begrip voor je betoog. Hoe registreert TOS dan?
Gr. Wolter