De stadsboerderij in Almere is ideaal voor kinderen als Mayim om te wennen aan arbeidstoeleiding. Ze kan daar de dieren verzorgen en leren dat er na haar school een gedeeltelijk productief leven mogelijk is. Ook voor haar. Boordevol verhalen kwam ze donderdagmiddag weer thuis. Dat ze het varken mocht voeren en het hooi uit de stal mocht opruimen. Ondanks de pijn in haar rug, en de moeizame revalidatie, zien we haar opveren. School is opeens weer leuk. Voor kinderen met een beperking is stage de betere aanvulling op het ‘saaie’ klassikale onderwijs.
Dezelfde dag hoorde ik van haar leerkracht dat het bestuur van het speciaal onderwijs in Almere in al hun wijsheid besloten heeft hierop te bezuinigen. Na de krokusvakantie worden de stages voor kinderen uit de groep van Mayim gestopt. De 18 dagen dat er tot aan begeleiding nodig is voor deze speciale kinderen, kunnen niet meer worden gefinancierd. School op zijn kop, ouders boos, en kinderen sprakeloos achterlatend. Als ouder denk ik dan. 18 dagen. Wat kost dat nu? Een half maandsalaris? 1000 euro? Of misschien 2000 euro? Als dat er in het speciaal onderwijs er al niet meer af kan, waarom heet het dan speciaal onderwijs.
Ik ga op zoek naar een oplossing. Misschien dat we structureel bedrijven in onze stad kunnen vragen om voor deze kinderen geld in te zamelen. Of dat er nog ergens in de burelen van de gemeente Almere nog een potje is. Want het is zo enorm belangrijk dat kinderen zoals Mayim en haar klasgenoten de wereld buiten de ‘gesloten gehandicaptenwereld’ ontdekken om mee kunnen participeren in de maatschappij.
Ik hoor ook verhalen uit andere steden. Over dit soort bezuinigingen. Dat doet het participatiegedachtegoed van deze regering eigenlijk teniet.
Is er inderdaad sprake van afstel? En hoe gaat het nu met de stages in het schooljaar dat sinds enkele weken gaande is?
Tijdens de krokusvakantie is op de burelen van het bestuur van betreffende school en de directie overleg geweest. Geschrokken van de impact. En wellicht deze blog op het effect van deze keuze. De geplande bezuiniging op begeleiding bij stages wordt uitgesteld en ik hoop uiteraard afgesteld. Naar alle waarschijnlijkheid gaat mijn dochter en een aantal klasgenoten a.s. donderdag gewoon weer naar hun stageplek.
… wordt vervolgd …
In de nieuwe WMO staat dat de gemeente desgevraagd zal participeren.
Maar dat wil nog niet zeggen dat zij wettelijk verplicht is te compenseren!!
Als straks naar de letter van de wet wordt gehandeld is er heel erg veel
mantelzorg meer nodig dan nu het geval is.
Zorg wordt steeds meer juridisch bevochten, let maar op mensen.
Begin maar vast te sparen en niet alleen voor de oude dag, ook onze
kleinkinderen hebben straks meer ondersteuning nodig.
Gelukkig hebben we allemaal een ding gemeen:’ we maken ons grote
zorgen voor de toekomst’
Politiek, doe uw voordeel en schrijf uw Zorgplan zorgvuldig!
Hier kan en mag je niet op bezuinigen. Het eerste wat in het begin van de WMO wet staat ‘COMPENSEREN’ WAAR IS DIT GEBLEVEN!!!!!
Nu komt het woord participatie weer boven drijven maar dat is niet in een wet vast gelegd!!!