‘Wij doen in problemen’, grap ik altijd tegen mijn collega’s op de redactie van Zorg+Welzijn. Maar ik kan beter zeggen: ‘Wij schrijven over de mensen die oplossingen bieden voor problemen.’ Wij schrijven voor professionals in het sociaal werk. Daar zijn we trots op en we halen er veel energie uit om dagelijks te praten met professionals die naast mensen staan in de samenleving met grote of kleinere problemen. De sociaal werkers kunnen voor zo veel mensen het verschil maken. Goed om daar eens bij stil te staan. Zoals op 21 maart, de World Social Work Day.
Sociaal werk op z’n sterkst
Sociaal werkers zorgen voor mensen die het lastig hebben en zorgen op die manier voor de maatschappij. Problemen maken mensen ongelukkig, maakt hen soms lastig voor anderen en kosten geld. Veel overlast in de samenleving komt uit de hoek van burgers en wijken met problemen. Dat is de plek waar sociaal professionals op hun sterkst zijn. Zij weten het, hun cliënten weten het, nu de rest van de samenleving nog.
De problemen van mensen en samenleving worden steeds meer en steeds complexer, zo lijkt het. ‘Fout, dat is niet zo’, leren wij uit cijfers en onderzoek. Sociaal professionals merken in hun werk wel degelijk dat problemen van mensen complexer worden. Zij eisen meer aandacht voor hun cliënten, en terecht. Het lijkt erop dat meer aandacht = meer effect nu ook in de beleidsnota’s een plek krijgt. Nu nog genoeg professionals vinden.
Zoek naar mogelijkheden
Mensen zijn trouwens ook meer op zoek naar hulp en begeleiding van sociaal werkers. Van oud tot jong. Ze worden ook meer gevonden. Of ze nu eenzaam zijn, mentale problemen hebben, rondhangen in een zinloos leven of problemen hebben rond te komen. De sociaal professionals zijn er dan voor je. Samen met hun cliënten gaan ze op zoek naar mogelijkheden, in plaats van problemen managen. Dat laatste komt trouwens vaak vóór de zoektocht naar mogelijkheden.
Deze World Social Work Day maakt ons erop attent dat in de meeste landen in de wereld sociaal werkers het verschil maken voor hun samenleving. Met een gesprek, suggesties, steun, acties en vooral door er te zijn.
Sta stil bij…
Het kan altijd beter, ook in het sociaal werk. Je kunt hameren op meer geld, meer personeel, meer tijd. Allemaal waar en nodig. Maar nog belangrijker is het om stil te staan bij de reden waarom je hulpverleners bent. Omdat je iets wilt betekenen voor de samenleving en haar mensen. En dat doen jullie, sociaal professionals. Verlies dat nooit uit het oog.