De vorige keer blogde Marcel over de successen van de nieuwe wereld >>
Het blijkt een snoeiharde bezuinigingsmaatregel en staat contrair aan wat het kabinet wil met deze doelgroep: Goede arbeidstoeleiding. Het meest schrijnende? Die maatregel mag helemaal niet en is stiekem ingevoerd.
Twee jaar eerder van school af omdat het geld van het samenwerkingsverband op is. De indicatie voor Speciaal Onderwijs (TLV) wordt na je 18de in principe niet verlengd. Dat ontdekten diverse ouders na een persoonlijk gesprek met de indicatiecommissie een aantal maanden geleden. En zonder TLV geen onderwijs en/of arbeidstoeleiding. De maatregel is al ingevoerd en de Almeerse scholen zijn verplicht hier uitvoering aan te geven. Dit schooljaar vertrekken dus. Je kunt bezwaar maken, maar een eerste leerling met Down Syndroom is al afgewezen. Zijn ouders proberen nu in Zeewolde een indicatie te krijgen.
Het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs in een reactie: ‘We willen juist voorkomen dat leerlingen “met onbekende bestemming vertrekken”, thuis achter de geraniums komen te zitten, zonder werk zonder uitkering, zonder opleiding. Dat is een gemeenschappelijke zorg van de scholen en de regio/gemeente. De groep NUGGERS (niet uitkeringsgerechtigden) baart de ministeries en de VNG veel zorg, en die zorg delen we.’ En feit is dat deze groep NUGGERS de samenleving op termijn veel meer geld kost vanwege de multi-problematiek die daardoor ontstaat.
Juist in de laatste jaren van het voortgezet speciaal onderwijs wordt deze groep klaargestoomd voor leven en werken in de maatschappij. Deze jongeren hebben langer de tijd nodig om hun draai in de wereld te vinden. Of het nu lichamelijk, gedragsmatig of verstandelijk is, diverse deskundigen zijn het erover eens dat langer doorleren in veel gevallen beter is. Ze kunnen dan makkelijker doorstromen naar gecertificeerd onderwijs, werk, (licht) arbeidsmatig werk of dagbesteding. Het speciaal onderwijs heeft meer tijd nodig om de kinderen naar een goede uitstroomplek te begeleiden. Wat in Almere gebeurt lijkt onbegrijpelijk, maar het gebeurt ook in Amersfoort. De leeftijd wordt zelfs verlaagd naar 16 jaar, vertellen ouders uit deze stad.
Het bestuur maakt een paar ernstige fouten. De maatregel is ingevoerd zonder alle ouders (enkele honderden) op tijd en juist in te lichten. Hierdoor ontstond schoolpleinrumoer, wat de directeur van een van de scholen noopte tot een zakelijke mededeling op de eerstvolgende ouderavond. Een tweetal ouders dreigen naar de rechter te stappen, en een ouderpaar heeft de schoolinspectie op de hoogte gebracht. Facebook en Twitter stonden eventjes op rood.
Wat nu? Nog steeds stilte vanuit het front? Ach nee, de bestuurder Passend Onderwijs Almere heeft via twitter zijn antwoord al klaar. Je kunt toch in bezwaar, er is altijd een … tenzij.
Waarom het bestuur dit niet heeft gecommuniceerd, weet ik niet. Het is een communicatieblunder. De reden achter dit alles? Het zal het financiële spel rond potjes geld zijn. Het passend onderwijs wordt betaald uit de rijksbegroting en dat blijkt niet voldoende, stoppen met onderwijs dwingt de gemeente om met een oplossing te komen. Een extra gemeentelijk potje in te zetten. Zo wordt over de hoofden van de meest kwetsbare leerlingen en gezinnen het spel gespeeld. Iets anders is er niet van te maken.
Verder gaat deze nieuwe maatregel ook tegen afspraken en wetten in. Jongeren met een beperking mogen tot en met hun twintigste doorleren, als dat past bij hun profiel. Het hoeft niet, maar mag wel. Het expertisecentrum: ‘Dit alles is ook niet in het belang van de gemeente. Tenslotte wil zij weten welke leerlingen “er aan komen”. Niet alleen de leerlingen die gaan uitstromen naar een garantiebaan in het kader van de Participatiewet, maar ook het aantal leerlingen dat gaat uitstromen richting “dagbesteding”, ook dat is verantwoordelijkheid van de gemeente.’
De dochter van Marcel Kolder zit op het Voortgezet Speciaal Onderwijs in Almere en is bijna 17.
Het samenwerkingsverband passend onderwijs is enorm geschrokken afgelopen dagen van de beroering onder de ouders en leerlingen. Gisteravond, na plaatsing van deze blog en vragen van de onderwijsinspectie en pers heeft er een ouderavond plaatsgevonden (met 50 ouders) waar het bestuur bakzeil heeft gehaald en heeft toegegeven dat de wet en de wil van de ouders geldt. Dus geen 18 jaar tenzij, maar gewoon onderwijs tot en met je 20ste tenzij je zelf een volgende of andere stap wil maken. Het bestuur heeft zijn nek hiermee uitgestoken, ondanks de bezuinigingen op het passend onderwijs. Ze gaat in gesprek met de gemeente Almere om te kijken of er op een andere wijze bezuinigd kan worden. In andere steden is hetzelfde financiële spel gaande. In Amersfoort wordt al gekeken of kinderen met hun 16de jaar naar een dagbesteding kunnen. Dat kan niet en mag niet. Als iemand dit herkent. Ieder(in) heeft een hulplijntje via Gepke Boezaard. Mail: G.Boezaard@iederin.nl