Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stem laten horen

Hoeveel lef heb jij om toe te geven dat je iets lastig vindt? Veel mensen zijn bang om dom gevonden te worden als ze er voor uitkomen dat ze iets niet goed kunnen. Daarom ontwijken mensen situaties waarin iets van ze gevraagd kan worden waar ze minder goed in zijn.
Stem laten horen

Je hoeft mij bijvoorbeeld niet te vragen een blog te schrijven over de komende gemeenteraadsverkiezingen en mensen met een verstandelijke beperking. Dan heb ik de neiging me te gaan verstoppen. Anderen die meer met dit onderwerp hebben kunnen dat veel beter. Ik heb de keuze gemaakt om mijn collega van het expertisecentrum te vragen of zij de rest van het blog over gemeenteraadsverkiezingen en mensen met een verstandelijke beperking wil schrijven. Haar naam is Caroline Vos en zij geeft Sarah een stem:

Die meneer in dat pak…..Dat is zoals iemand met een verstandelijke beperking kijkt naar de gemeenteraadsverkiezingen. Alleen het woord al. Gemeenteraadsverkiezingen, klapt u eens in de handen. Komt u ook tot acht klappen? Een lang en ingewikkeld woord.

Laten we ‘die persoon met een verstandelijke beperking’ voor het gemak Sarah noemen. Sarah is 28 jaar. Ze ziet er leuk uit, ze mag er zijn. Haar haren zijn in een stoer kort kapsel geknipt een mooie spijkerbroek, hippe gympen. Een meid die uitstraalt dat ze er wel komt. Alleen haar IQ komt niet verder dan 55. Dat betekent dat Sarah licht verstandelijk beperkt is.

Aan de buitenkant is bij niemand het IQ af te lezen. Dat betekent dat Sarah al de nodige hobbels in haar leven heeft moeten overwinnen. Ze kan prima lezen, maar het echt begrijpen? Dat is voor Sarah niet altijd even makkelijk. Of afspraken maken. Dat lukt Sarah ook prima. Sterker nog, ze maakt in haar kinderlijk enthousiasme graag heel veel afspraken. Maar het nakomen ervan, dat is niet altijd even makkelijk.

Niet even makkelijk zijn voor haar de komende gemeenteraadsverkiezingen. De nieuwe gemeenteraden bepalen straks welke mogelijkheden er zijn om te participeren in de samenleving. Dat is nogal wat! Gelukkig hebben we allemaal het recht gekregen om onze stem uit te brengen. Zo ook Sarah. Alleen heeft Sarah wel gelezen dat de ge-meen-te-raads-ver-kie-zing- en er zijn, maar er gaat geen bel rinkelen dat ze daar invloed op kan uitoefenen. Omdat Sarah geleerd heeft om haar beperking niet te laten zien, vermijdt ze de verkiezingen gewoon. ‘Ik weet niet wat het is, dus lekker laten.’

Wist u dat 10% van de kiesgerechtigden (boven de 18 jaar) licht verstandelijk beperkt is en/of moeilijk lerend? Dat noem ik niet niks.

Juist nu het gaat om participatie in de maatschappij is het belangrijk dat iedereen zijn of haar stem uit kan brengen. Daarom organiseert MEE Gelderse Poort op 25 februari het verkiezingsevent ‘Stem jij ook?‘. Doel van deze bijeenkomst is om mensen met een licht verstandelijke beperking en moeilijk lerenden voor te bereiden op de komende verkiezingen. Doel is ook om hen en de lokale politiek dichter bij elkaar te brengen. Op de landelijke website www.stemjijook.nu vindt u meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen.

 

Sarah? Die komt ook 25 februari. Daar gaan we Sarah helpen. Helpen in haar stemkeuze welke partij de komende 4 jaar het beste opkomt voor haar belangen en helpen hoe ze moet stemmen (rode potlood, formulier, stemhokje). En dat kan heel eenvoudig; we spreken Sarah aan op haar niveau, maar ook op haar rechten. En die zijn in dit geval heel eenvoudig: ‘Sarah, STEM’. En dat is het verschil, het is nu maar 1 keer in de handen klappen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.