Een van de sprekers was Martijn Aslander. Martijn is de Nederlandse pionier op het terrein van lifehacking. Lifehacking gaat er volgens hem over hoe je meer doet, in minder tijd met minder stress, zodat je slim kunt bewegen in de informatie en netwerksamenleving. Om te kunnen netwerken maak je gebruik van slimme tools zoals netwerksites LinkedIn en Hyves maar ook Twitter en het allerniewste Poken.
Een andere spreker was Mark Veldpape. Hij schetst de ontwikkeling van een nieuwe economische orde mede onder invloed van de recessie. Toegevoegde waarde wordt belangrijker dan winst. Mensen worden belangrijker dan cijfers. We bewegen ons van een financieel economische orde naar een sociaal economische orde. Ieder mens heeft waarde. Dus iedereen kan meedoen.
Ik heb zelf al eerder geconstateerd dat binnen het concept van web 2.0 de term ‘social’ vaak voorkomt. Zo heb ik John Beckers ontmoet in een discussie over social marketing (even scrollen om de discussie tussen John en mij te lezen). Daarin sluit ik af met de suggestie dat welzijnsorganisaties hun klanten kunnen opzoeken op netwerksites zoals hyves. Dit is een enorme krachtige bron voor klantcontacten. Ik ben benieuwd welke welzijnsorganisatie dit al doet.
Maar naast het gebruik maken van bestaande netwerken kunnen we ook zelf onze eigen netwerken creëren. De portal welzijnnederland.nl is ontstaan vanuit het idee dat het internet iedereen met iedereen verbindt en mijn wens dat welzijnsorganisaties zich meer met elkaar verbinden. Zie hier een mooi voorbeeld onderaan deze webpagina. Dat zorgt voor een krachtige profilering vanuit een sterk netwerk. Daardoor kunnen wij ook slimmer werken. Welzijnsorganisaties die nog niet meedoen met een kosteloze vermelding kunnen zich eenvoudig aanmelden.
Onlangs heb ik kennis gemaakt met Negin van den Berg – Shayanfar, opbouwwerker in Utrecht. Zij gaf aan behoefte te hebben aan netwerkbijeenkomsten van vakgenoten om met elkaar van gedachten te wisselen. Uit het onderzoek van MOVISIE onder frontliniewerkers naar de ervaring met de Wmo komt een vergelijkbaar resultaat: welzijnswerkers hebben behoefte aan eigen netwerken om ervaringen uit te wisselen. Mijn concrete voorstel is dat we gebruik maken van slim netwerken: ik nodig iedereen uit in mijn LinkedIn netwerk. Stuur mij even een mailtje en je ontvangt per omgaande mijn uitnodiging. Ook kun je mij sinds kort vinden op Twitter. Daar is het nu nog wat eenzaam dus fijn als jullie je willen aanmelden.
Liep ik er vroeger op vergelijkbare congressen wat verloren bij, dit keer was dat zeker anders. Door de nieuwe aandacht voor ‘softe’ waarden en netwerken kan het welzijnswerk volop meedoen. Ik heb veel leuke ontmoetingen gehad (even ‘gepokend’) en daaruit vloeien nu de nodige contacten voort. Een ervan noem ik hier graag: Jurgen Scholten die het plan heeft om in korte tijd 60(!) zorgboerderijen te starten. Nieuwsgierig naar zijn plan? Neemt u gerust contact met hem op.
Nog een laatste tip: congreslocatie was MediaPlaza in Utrecht. Congresinitiatiefnemer is het programma Nederland Digitaal in Verbinding. Een door het ministerie van EZ gesubsidieerd programma waardoor het congres ook zomaar gratis was. Er volgen nog meer congressen dus hou de agenda in de gaten. Wellicht kunnen we met elkaar daar dan in levende lijve ‘twitteren’.
Anneke Krakers (1962) is sinds 2000 werkzaam als directeur bij een kleine welzijnsorganisatie. Het ondernemerschap zit in haar bloed: ze komt uit een ondernemersgeslacht met vooral bouwers in haar midden. Aannemers, schilders en timmerlui. Als maatschappelijk ondernemer maak ze zich sterk voor de branche op lokaal en regionaal niveau en sinds eind 2007 ook op landelijk niveau met haar onderneming WelzijnNederland.
Dag Rob en Mellouki, ik heb jullie inmiddels gespot op twitter. We houden contact.
@ Erika, je kunt ook kijken op http://www.mediaplaza.nl/?p=events. Tot gauw.
Anneke Krakers
Na het lezen van dit artikel meteen gaan twitteren. Dankzij maatschappelijke stages zitten we al een tijdje op hyves. Nu nog jongeren vinden die het willen bijhouden….
Als coördinator vrijwilligerswerk wil ik nagaan welke web2 mogelijkheden wij hebben. En…wat kunnen vrijwilligersorganisaties ermee. Ik ga het uitzoeken.
Dank Anneke
Rob Beckers
VIP Oosterhout /Surplus
Beste Anneke Krakers,
Jouw voorstel spreekt me zeer aan. Zeer innovatief en ondernemend. Bij MOVISIE zijn wij begonnen met het verkennen va de mogelijheden van web 2.0. Zie bijvoorbeeld onze twitters:
http://www.twitter.com/movisie
http://www.twitter.com/movisie_nieuws
http://www.twitter.com/ormovisie (besloten twitters)
http://www.twitter.com/16miljoenmensen
Ik ben zelf te volgen op http://www.twitter.com/cadat
Hartelijke groet,
Mellouki Cadat
Ik ben een welzijnsmedewerker uit IJsselstein, en ik vind het een heel goed iniatief om meer met elkaar te netwerken en gebruik te maken van elkaars ervaringen etc. ik zal dus zeker even gaan kijken wat ik zelf hiermee kan doen, en de agenda van de congressen houd ik ook in de gaten.
Dus wie weet tot ziens.
Erika van der Tier
medewerker Stichting Pulse
IJsselstein