Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verankering van welzijnswerk

Afgelopen zomer heb ik in één van mijn weblogs aan welzijnsorganisaties geadviseerd een welzijnsmanifest te schrijven, met het oog op de economische crisis en de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. Ik heb daarbij aangegeven dat de ervaring in Den Haag heeft geleerd, dat een manifest ook werkelijk invloed kan hebben op politieke keuzes.
Verankering van welzijnswerk

Welnu, de vier grote Haagse welzijnsorganisaties, MOOI, VÓÓR, Welzijn Scheveningen en Zebra bieden aanstaande donderdag 17 december het Haags welzijnsmanifest aan, aan alle fracties van de gemeenteraad. Wij, MOOI, zijn ook werkzaam in Zoetermeer en bieden daar op maandag 14 december het Zoetermeerde manifest aan, genaamd: ‘Sterke Burgers in een Sterke Stad’. Deels komen de manifesten qua inhoud overeen.

Het Haagse manifest heeft de titel: ‘Juist nu mogen wij burgers niet in de kou laten staan’. Het gaat te ver om hier de complete tekst van het manifest neer te zetten dus ik beperk mij tot de acht Haagse speerpunten waarvoor wij aandacht vragen. Voor de duidelijkheid: wij vragen met dit manifest niet zozeer om meer geld. Het gaat over erkenning en verankering van de rol van het reguliere welzijnswerk in Den Haag. Gezien de tijdgeest en de problemen van dit moment willen wij als welzijnsorganisaties onze verantwoordelijkheid nemen. We willen ons sterker richten op participatie, werk, preventie en signalering en daarmee deels ook een nieuw gezicht geven aan welzijnswerk.

De speerpunten:
1. Versterk de rol van de Haagse Welzijnsorganisaties (HWO’s) op het terrein van ontwikkelen, leren, participatie en arbeid.
2. Maak mogelijk dat de HWO’s het aantal participatie-, werkervarings-, vrijwilligers- en stageplaatsen op jaarbasis kunnen uitbreiden naar in totaal 5000.
3. Investeer om kansarmen en kanslozen, kansrijk te maken.
4. Ondersteun de serviceverlenende taak van de HWO’s bij burgerinitiatieven.
5. Faciliteer de rol van de HWO’s in het voorzien van lichte zorg en ondersteuning aan ouderen en gehandicapten.
6. Faciliteer de rol van de HWO’s op het thema gezond leven.
7. Veranker en versterk de preventieve rol (laagdrempelig en toegankelijk) van de HWO’s voor kinderen, jongeren en ouders.
8. Erken en versterk de signaleringsfunctie van de HWO’s door hen halfjaarlijks een trendrapportage te laten publiceren.

In de afgelopen maanden heb ik veel gesprekken gevoerd met de verschillende politieke partijen in Den Haag en Zoetermeer, onder meer over bovenstaande thema’s. In die gesprekken merkte ik dat alle partijen enthousiast waren over een aantal thema’s. In die zin kan elke partij in deze stad zich in onderdelen van het manifest vinden. Oók de PVV, die voor het eerst deelneemt aan de verkiezingen in Den Haag.

Wij hopen met dit manifest, dat het leeuwendeel van de speerpunten straks wordt meegenomen bij de vorming van een nieuw collegeakkoord. Wij vinden dat dit ook moet, omdat wij ons echt zorgen maken om die groeiende groep burgers (volgens het burgerprofiel ‘de buitenstaanders’) die buiten de boot dreigt te vallen.

Nieuwsgierig geworden? U kunt het welzijnsmanifest vanaf donderdagmiddag 17 december downloaden via www.stichtingmooi.nl en ook via de websites van onze collega-organisaties.

Dik Hooimeijer (1954) is lid van de raad van bestuur van Stichting MOOI, een welzijnsorganisatie in Den Haag, Zoetermeer en omstreken. Binnen de organisatie heeft hij Marketing & Innovatie als aandachtsgebied. Sinds 1975 is hij werkzaam in de welzijnssector. Hij noemt zichzelf een absoluut welzijnsdier, maar is ook een oprecht criticaster. Naar zijn oordeel is het welzijn te weinig innovatief en speelt het niet altijd in op de tijdgeest. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.