Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrijwillig bankieren in zorg en welzijn

Stelt u zich het volgende krantenbericht voor: “Vanwege de aanhoudende crisis in de bankensector is besloten dat de komende jaren minstens 30% van het totale personeelsbestand vervangen zal worden door vrijwilligers. We geven het geld terug aan de burger,” aldus de Nederlandse Bank. Waarom zouden vrijwilligers niet kunnen wat het bankpersoneel doet? Iedereen is al jaren thuisbankier.” Een onwaarschijnlijk scenario? Dit is wel wat er gebeurt in welzijn en zorg.
Voor onze sector wordt aangenomen dat betaald werk door vrijwilligers opgepakt kan worden. En het gebeurt nog ook.
Voor onze sector wordt aangenomen dat betaald werk door vrijwilligers opgepakt kan worden. En het gebeurt nog ook.

Vorige keer was Gay Pride 2015 onderwerp van het Movisieblog>>

Voor onze sector wordt aangenomen dat betaald werk door vrijwilligers opgepakt kan worden. En het paradoxale is… het gebeurt nog ook. Ik worstel daarmee. Is het zo dat iedereen met (levens)ervaring ook zorg en welzijn kan verlenen? Zijn empathisch vermogen en luistervaardigheden genoeg? Mijn collega’s werken hard aan een nieuw beroepsprofiel voor de sociale professional. Samen met de opleidingen beargumenteren zij dat juist nu beroepsmatige expertise onontbeerlijk is. Anders vallen teveel kwetsbare burgers tussen wal en schip. Maar is dat ook zo?

Tegelijk meldde een vrijwillig beheerder van een buurthuis onlangs strijdbaar: ‘Geef die subsidies maar aan ons, wij doen iets waar de mensen wat aan hebben.’ En een bestuurder van een landelijke vrijwilligersorganisatie vertelde me dat ze elke afdeling gaan certificeren om zo aan de kwaliteitseisen van gemeenten te kunnen voldoen. Zo werken we aan professionele vrijwilligers. En aan vrijwillige professionals.

Misschien zijn we op weg naar een samenleving waarin het onderscheid tussen betaald en onbetaald werk steeds minder relevant is. Waar maatschappelijke vraagstukken worden aangepakt door iedereen die daar een bijdrage aan kan leveren. Een samenleving waarin al deze mensen een basisinkomen ontvangen.

Utopisch? Vast wel. Maar wellicht biedt juist de financiële sector inspiratie. Op steeds meer plaatsen worden alternatieve ruilsystemen en munten ingevoerd, waardoor het bestaande banksysteem wordt omzeild. Op basis van zeggenschap, vertrouwen, gelijkwaardigheid en wederkerigheid krijgt iedereen wat hij nodig heeft. Zou dat bij ons ook kunnen?

Willem-Jan de Gast is senior organisatieadviseur bij Movisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.