Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waar een inbraak toe kan leiden

Daar gingen we, met onze zoon van twee weken oud een weekendje naar Drenthe. Lekker even helemaal weg. Tot ’s avonds om half elf de buurvrouw belde. Er was ingebroken, huis een chaos, wiegje gebruikt om op te staan en dus in stukken.

De vorige keer blogde Marjoke over de vraag: Staat de burger hier nu centraal of zit hij gevangen?

Het weekendje weg kreeg ineens een andere invulling. In jargon uitgedrukt: de inbraak leidde tot een fraai staaltje burenbetrokkenheid. Want wat gebeurde er? De buurvrouwen hielpen met schoonmaken, want de inbrekers hadden overal aangezeten. De buurmannen maakten een WhatsApp-groep aan als ‘buurtalert’, te gebruiken bij onraad en verdachte situaties. 

Die WhatsApp-groep groeit nog steeds. Vorige maand kwam de groep live bij elkaar in het pannenkoekenhuis in onze buurt. Het leuke was dat de eigenaren kosteloos de ruimte beschikbaar stelden om een groep van dertig mensen te ontvangen. Kijk, dacht ik bij mezelf, dat zijn de ondernemers die je nodig hebt in deze participatiesamenleving.

Ik mailde vlak voor de bijeenkomst nog even naar de wijkambtenaar. Beroepsdeformatie denk ik, het leek me voor haar wel interessant om hier bij te zijn. En inderdaad, ze kwam. Ondanks de korte tijd tussen uitnodiging en avond, ondanks het feit dat ze in de avond op pad moest terwijl ze nog aan het re-integreren was. Kijk, dat zijn de mensen die je nodig hebt om de samenwerking tussen gemeente en inwoners te versterken. 

Een van de buurmannen is politieagent in een andere stad. Hij gaf ons handige informatie over inbraakpreventie. De dubbele pet van agent en buurtbewoner was erg bruikbaar. Een gepensioneerde buurman bood aan lampen te installeren in de donkere stegen, om de werkende ouders – met weinig tijd en twee linkerhanden – te helpen. Ook spraken we af om de ouderen die geen mobiel hebben, analoog een beetje extra in de gaten te houden. Kijk, dat zijn de buren waar je wat aan hebt. 

Gisteren zag ik dat de gemeente bordjes heeft opgehangen op ons verzoek: ‘Let op WhatsApp buurtpreventie’. Binnen een maand na de bewonersbijeenkomst was dit al geregeld. Wat een snelheid! En wat een mooi voorbeeld van burgerbetrokkenheid. Het is zomaar ontstaan, leerde ik de afgelopen maanden. Geen ambtenaar of agent die in onze wijk heeft gestuurd op burgerbetrokkenheid. Geen beleidsplan burgerbetrokkenheid of bewonersparticipatie is eraan vooraf gegaan. Alleen een inbreker, een groep betrokken bewoners en een actieve ambtenaar hebben dit in gang gezet. En dat is iets dat ik iedereen toewens.   

Marjoke Verschelling is adviseur Actief burgerschap bij Movisie. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.