Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Waar is het Jac?

Ik zocht gisteren op internet naar websites voor jongeren die thuis problemen hebben. ‘Waar kunnen zij eigenlijk terecht?’, vroeg ik mij af. Laatst hoorde ik dat ruim duizend jongeren in Nederland worden aangemerkt als zwerver, sommigen niet ouder dan 13 jaar. Zij hebben geen ouders die voor hen zorgen, geen dak boven hun hoofd, geen geld. En meestal gaan ze niet naar school. Door Anouchka van Miltenburg.
Waar is het Jac?

De oorzaken van dit zwerven zijn talrijk. Zeker is dat deze kinderen bij niemand terecht konden; dat zij niemand voldoende vertrouwden om hun problemen aan te vertellen. Weglopen is van alle tijden, laten we dat voorop stellen. Veel spannende boeken gaan erover. De vraag is hoe onze samenleving met weglopen wil omgaan. Wie is verantwoordelijk voor het ongelukkige kind? Simpelweg negeren dat weglopen bestaat, is geen optie. Waarvoor hebben we anders die minister voor Jeugd?
Op internet kwam ik bedroevend weinig informatie tegen voor jongeren met problemen. Wel verwijzingen voor ouders, vooral naar de professionele hulpverlening. Voor laagdrempelige, meer praktische voorzieningen kom je echter uit op sites van onze zuiderburen. In België kennen ze nog steeds het Jongeren Advies Centrum (JAC). Dat geeft kinderen die overwegen weg te lopen praktische tips: ‘zoek eerste een slaapplaats, zorg voor geld en voor een identiteitsbewijs.’ En vooral: realiseer je dat achterblijvers ongerust worden en dat het helpen van minderjarige weglopers strafbaar is.
In ons land is het JAC eind jaren tachtig verdwenen door een combinatie van bezuinigingen op welzijnswerk en door het kleine draagvlak. Veel volwassenen zagen het JAC als een bedreiging; de instantie die ervoor zorgde dat ze de grip op hun kind kwijtraakten. Maar het opheffen van dit speciale maatschappelijke werk deed het probleem natuurlijk niet verdwijnen. Kinderen die ruzie hebben met hun ouders, hebben nu een ‘gedragsprobleem’ en als ze weglopen heten ze ‘zwerfjongere’. Volgens mij zal de druk op de jeugdzorg aanzienlijk afnemen als jongeren weer een eigen vertrouwde plek krijgen, waar ze hun problemen zelf tijdig aan de orde kunnen stellen.

 

1 REACTIE

  1. In Belgie heb je inderdaad het JAC, maar in Nederland heb je het JIP (Jongeren Informatie Punt). Er zijn in Nederland verschillende JIP’s, de adressen kun je terugvinden op de site: http://www.jip.org
    Op die site kunnen jongeren heel veel info vinden over verschillende onderwerpen. Verder kunnen ze anoniem een vraag stellen en die wordt binnen 3 werkdagen beantwoord door JIP medewerkers.
    Toch nog goed nieuws hoop ik!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.