Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarom moeten we het over homo’s hebben?

Op het toneel vertelt een Nederlands-Marokkaanse acteur zijn verhaal. Het toneelstuk is niet zomaar een stuk: het gaat over hem. Over voorgesteld worden aan je toekomstige vrouw en tegelijk verliefd worden op een man. Helpt het om seksuele diversiteit op deze manier bespreekbaar te maken? Creëren we op deze manier een klimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn?
Waarom moeten we het over homo’s hebben?

Ik denk het niet, het is slechts een begin. Zichtbaarheid is een eerste belangrijke stap, omdat het niet zelden de eerste keer is dat mensen een homo of transgender ontmoeten. Een toneelstuk alleen draagt maar zeer beperkt bij aan het vergroten van de acceptatie. Het is belangrijk om aanknopingspunten te hebben met de belevingswereld van de toehoorders. Vaak zijn dit jongeren die het stoer vinden om homo’s stom te vinden. Pas als in een nagesprek met deskundige begeleiders de link wordt gelegd met hun eigen leven verandert er iets.

‘Waarom moeten we het over homo’s hebben?’, vragen ze me vaak. Het is als interventie-ontwikkelaar belangrijk om op die vraag een antwoord te hebben. Voorgesteld worden aan je toekomstige partner door je familie, maar tegelijkertijd verliefd worden op een ander. Voor veel jongeren is dat een herkenbare situatie die uitnodigt om hun ervaringen te delen. Ik heb de mooiste gesprekken zien ontstaan op deze manier. Jongeren met een aanvankelijk onderuitgezakte houding in de klas voeren uiteindelijk een ontwapenend gesprek over loyaliteit naar je ouders maar tegelijkertijd de hang naar persoonlijke vrijheid. Over verliefd worden op wie je wilt, over je welkom voelen in de stad waarin je woont. Thema’s die voor iedereen herkenbaar zijn: of je nou jong bent van leeftijd of jong van hart.

Maar er is meer nodig voor een klimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn. Leiderschap is cruciaal. Leiderschap van ouders, docenten, sleutelfiguren in religieuze en culturele gemeenschappen, maar eigenlijk van ons allemaal. De bereidheid en het lef om lastige onderwerpen met elkaar te bespreken. En daarin stelling te nemen, een negatieve houding te veroordelen. Het lef om in te grijpen bij pesten of negatief gedrag, om onbekendheid weg te nemen, om diversiteit te benadrukken en te laten zien dat de overeenkomsten tussen Nederlanders veel groter zijn dan de verschillen. Want die Marokkaans-Nederlandse acteur op het toneel, dat zijn wij zelf. Laten we vandaag beginnen.

Juul van Hoof, Senior Adviseur Participatie en Emancipatie

Bekijk hier de aangrijpende trailer van de voorstelling Schijn:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.