Zijn welzijnsorganisatie is een van de slachtoffers bij een ingrijpende bezuinigingsronde waardoor vernieuwende initiatieven als het Lerend Wijkcentrum en Vadercentrum Adam dreigen te verdwijnen. De kortingen in de gemeente Den Haag zijn niet uniek en vormen een voorbode van wat er de komende jaren nog gaat volgen. Het stemt dan ook droevig dat steeds meer welzijnsorganisaties – waaronder ook creatieve als MOOI Den Haag – diep in de problemen raken.
Voor de publicisten Jos van der Lans en Nico de Boer – die onderzoek deden naar de toekomst van het sociale werk voor de RMO – zijn die problemen aanleiding voor een pleidooi om een einde te maken aan ‘de wurggreep van de gemeente’. Volgens de onderzoekers moeten welzijnsorganisaties zich nu eindelijk gaan richten op het faciliteren van de burgers en zich afkeren van de overheid. ‘Misschien kunnen ze wel beter ondernemen met ZZP-achtige constructies zoals Buurtzorg, franchiseformules, aanhaken bij coöperaties’.
Het betoog van De Boer en Van der Lans klinkt inspirerend, maar is nog niet helemaal concreet. Duidelijk is wel dat er een nieuwe grootschalige decentralisatie op stapel staat door de overheveling van taken uit de AWBZ, jeugdzorg en werk en inkomen naar de gemeenten. Door die decentralisatie en bijbehorende bezuinigingen is er volgens de onderzoekers na Welzijn Nieuwe Stijl weer een nieuwe stap nodig. Welzijn moet nu echt aansluiting zoeken bij de actieve burger en dient daarbij eindelijk te leren wat zelfstandig ondernemen is.
Klinkt stoer, zou ik zeggen, maar is het ook zo? Moeten we alle bakens weer gaan verzetten, nu er de komende jaren ingrijpend bezuinigd gaat worden door een rechtse minderheidsregering? Toegegeven, als het sociale werk los van de overheid zou opereren, zou er veel gewonnen zijn.