Een ernstig feit is echter dat er buiten kantooruren 30 procent meer baby’s sterven. Dit komt vooral omdat specialisten en operatiepersoneel dan niet aanwezig zijn in het ziekenhuis maar oproepdiensten draaien. Het gaat daardoor veel te vaak mis. Reeds tijdens het eerste door ons geïnitieerde spoeddebat met minister Klink in 2007 over onnodige sterfte in ziekenhuizen bleek dit al. Ook bleek toen dat arts-assistenten voor hun beoordeling van diezelfde specialisten afhankelijk zijn en daarom vaak niet het risico durven te lopen om de specialist onnodig om assistentie te vragen of op te roepen.
Minister Klink reageerde in 2007 als spiksplinternieuwe minister nog heel adequaat en maakte er zelfs een ‘prestatie-indicator’ dat het aantal onnodige sterfgevallen in onze ziekenhuizen deze regeerperiode met 50 procent teruggebracht moest worden. Inmiddels weten we dat met nog maximaal 18 maanden te gaan deze doestelling met slechts 5 procent en dus bij lange na niet is bereikt.
Dat is vooral treurig omdat het hier niet gaat om een gebrek aan kwalitatief goede specialisten maar aan een ingesleten cultuur van het grotendeels afwezig zijn van specialisten buiten kantooruren. Het beroep van medisch specialist is echter geen kantoorbaan. Het zijn buitengewoon bijzondere banen die veelal het verschil maken tussen leven en dood en waar we als samenleving ook nog een goede beloning voor over hebben. Werken buiten kantooruren? It comes with the job! Baby’s worden nou eenmaal 24/7 geboren.
Minister Klink moet niet langer één van zijn belangrijkste te nemen beslissingen uitstellen en bewerkstelligen dat in alle ziekenhuizen dag en nacht zeven dagen per week een gynaecoloog aanwezig moet zijn, met een operatieteam en een anesthesist voor keizersneden. Dit moet in alle ziekenhuizen het geval zijn. Elke dag dat deze beslissing vooruitgeschoven wordt, is een dag dat er onnodig baby’s sterven. Dat is niet alleen buitengewoon verdrietig zoals ook tijdens ons laatste debat hierover twee weken geleden weer bleek, ik kan en wil het ook niet langer aan de nabestaanden uitleggen.
Fleur Agema is lid van de Tweede Kamer voor de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. Fleur maakt zich hard voor betaalbare en goede zorg en tegen elke vorm van verspilling van belastinggeld. Ze is vice-fractievoorzitter van de Partij voor de Vrijheid en woordvoerder Volksgezondheid, Welzijn & Sport, Jeugd & Gezin en tweede woordvoerder Verkeer & Waterstaat, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening & Milieu.