De vorige keer blogde Hans over of je zelf verantwoordelijk bent voor je deskundigheidsbevordering >>
Voor een sociaal wijkteam is het belangrijk om zichtbaar en toegankelijk te zijn in de wijk, anders weten bewoners niet dat zij terecht kunnen bij jou en je mede professionals. Jullie zijn misschien nog ‘vers’ in de wijk? Je naamsbekendheid is dan nog niet helemaal ingedaald in de buurt. Soms valt het tegen om iedereen laagdrempelig te bereiken.
(Online) Zichtbaarheid
Als wijkteam wil je iedereen in de buurt laten weten dat je er bent en waarvóór je er bent. Je wil gevonden worden door bewoners die je hulp nodig hebben. Het is daarom belangrijk om allereerst een duidelijke visie te hebben op wie je bent en wat je doet. Gun je team de tijd om dit duidelijk te krijgen. Vervolgens ga je dit consistent communiceren naar je doelgroepen. Want zo wek je vertrouwen op. Stel, je visie is ‘iedereen is welkom’. Gebruik dan beelden (foto’s/video) waar verschillende soorten mensen op staan. Gebruik ook overal dezelfde herkenbare foto.
Zorg er ook voor dat je teksten laagdrempelig zijn, zonder veel jargon. Mensen gaan op verschillende manieren contact met jullie opnemen. Zorg dat jullie gegevens gemakkelijk gevonden kunnen worden. Op een flyer, een poster, in de krant, in je email-nieuwsbrief en op jullie Facebookpagina.
Ken je doelgroep
Wanneer je als wijkteam te maken hebt met veel verschillende culturen, generaties en leeftijden is het belangrijk te bedenken dat niet iedereen op dezelfde manier te bereiken is. Vraag je af of jullie je doelgroepen wel goed genoeg kennen. Maak samen een lijst van kenmerken van je doelgroepen. Welke kan je onderscheiden? Wat vinden ze leuk, wat zijn hobby’s, plekken in je werkveld waar ze komen, woorden en social media-kanalen die ze gebruiken? Wat zijn hun meest voorkomende problemen? Dit kan je inspiratie geven voor de keuze van tekst, beeld en communicatiemiddel.
Doe hetzelfde, maar ergens anders
Mensen nemen in deze drukke samenleving maar selectief signalen op, dit gaat steeds meer via de kanalen die zij zelf het prettigste vinden. Online kanalen gaan daarin een steeds grotere rol spelen. Dus wanneer je een jongere wil herinneren aan een afspraak met jou, stuur dan een Whatsapp-bericht. Interview buurtondernemers die jongeren werkervaring kunnen bieden op YouTube. Geef het informele netwerk rond ouderen tips en aankondigingen van bijeenkomsten voor mantelzorgers via Facebook. Laat moeders gezonder koken door op Pinterest wekelijks een recept te plaatsen. Geef voorlichting zoals je gewend bent, maar op een ander kanaal.
Een aanpak die werkt
Maak zo een doelgroepgerichte communicatiestrategie waarbij jullie je als sociaal team eerst focussen op de visie, kernwaarden en doelen van je team, die jullie daarna naar je doelgroepen vertalen, op een manier die hen zal aanspreken. Dit betekent dus dat je jezelf offline, maar ook online zal moeten laten zien als wijkteam, met alle kennis die in huis is. Juist door deze mix ben je goed zichtbaar en toegankelijk in je wijk.
Wil je weten wat wij jullie sociaal wijkteam kunnen bieden? Kijk dan hier of neem contact met ons op.
Door Eva Leen, Fleur van Ijperen en Hans Versteegh
Wijkteam is hier onzichtbaar en onbereikbaar wij hebben hulp nodig maar wij hebben geen idee hoe je met zo.n team in contact komt en wat ze kunnen betekenen voor ons. heb wel een keer gebeld maar men liep niet echt warm om wat te doen voor ons.