De perikelen rondom de aanbestedingen in de thuiszorg duren nog voort – hoewel de Tweede Kamer van de Europese regels bij aanbesteding afwil – en tegelijk komt er steeds meer op het bordje van het welzijnswerk te liggen. Het ministerie van VWS wil met brancheorganisaties, kennisinstituten en Wmo-werkplaatsen de komende jaren verder werken aan het landelijk programma ‘Welzijn Nieuwe Stijl’. Op onderdelen van de Wmo, de prestatievelden, zullen de komende tijd nog de nodige veranderingen plaatsvinden.
Wmo-Extra wordt een nieuwskatern waarmee we de gevolgen van het landelijk beleid proberen te beschrijven, lokale ontwikkelingen in kaart brengen en dieper inzoomen op de Wmo-praktijk. Bovendien brengen we samen met kennisinstituut MOVISIE de laatste trends en onderzoeken in beeld in het Wmo-Loket.
In deze eerste editie beschrijft onderzoekster Susan Feith van het Expertisecentrum Mantelzorg wat de gevolgen zijn van de AWBZ-pakketmaatregel voor mantelzorgers. Roger de Groot, wethouder in Raalte, legt uit hoe hij kwalitatief goede contracten afsluit zonder zorgvragers en aanbieders af te knijpen. Leny Borsboom (Zorgbelang Zuid-Holland) betoogt dat gemeenten de ervaringen van burgers nog meer centraal moeten stellen. Dat dit nodig is blijkt wel uit de SGBO-Benchmark waarin gemeenten zelf aangeven nog te weinig zicht te hebben op specifieke doelgroepen.
De redactie nodigt u graag uit om uw praktijken, ervaringen en visies voor Wmo-Extra of andere rubrieken in Zorg + Welzijn in de schijnwerpers te zetten. Breng ons op ideeën en laat van u horen!