Door Dominique Elshout – Vrijwilliger Jasper Warringa belt met ‘Groningen’ om de aanvraag te regelen en verwart bijna een n met een m. De Marokkaanse man houdt het telefoontje scherp in de gaten en grijpt in.
Het is de maandag na de herfstvakantie. In De Klepel gaat het er ontspannen aan toe. De vrijwilligers die er werken, kennen elkaar al langer. ‘Wat heb jij een dikke kop gekregen’, zegt de ene tegen de andere. ‘Je ziet er goed uit’, vult ze snel aan. Iedereen lacht.
Wijkwinkels, in Den Bosch zijn er acht, allemaal in aandachtswijken. Ze draaien op vrijwilligers uit de buurten. Volgens projectleider Thom Riksen van welzijnsonderneming Divers, is dat uniek voor Nederland. Hij zette soortgelijke winkels op in Roemenië en Litouwen, en in Vianen. Almelo werkt volgens hem inmiddels met hetzelfde concept.Winkel is een beetje een groot woord voor een plek waar buurtbewoners op doordeweekse dagen met vragen terecht kunnen. Een loketje in een gebouw, aparte ruimtes voor privé-gesprekken, een kantoor. Buurtbewoners komen er voor hulp bij belastingaangifte, kinderopvang, inburgering, schuldsanering, van alles en nog wat. De vrijwilligers hebben cursussen gevolgd om de soms weerbarstige materie zelf onder de knie te krijgen. Ze weten de weg in formulierenland. Een beroepskracht van Divers coördineert en ondersteunt.
De Klepel
Wijkwinkel De Klepel is ondergebracht in de Brede Bossche School (BBS) in De Hambaken. Het gebouw herbergt ook een basisschool, een buurthuis, een ontmoetingsruimte voor jongeren, de GGD houdt er spreekuur, net als ouderenadviseurs, maatschappelijk werk, opbouwwerk en het bureau sociaal raadslieden. De BBS is een boei in de buurt. De computerruimte op de eerste verdieping is populair. Kickboksles in de gymzaal ook.In 2007 namen Bossche burgers 12.539 keer contact op met een wijkwinkel, via een bezoekje, een telefoontje of een mail.
De wijk
Vanmiddag is het niet erg druk in De Klepel. Het gesprek tussen vrijwilligers gaat over het laatste nieuws uit de buurt. Vandalen hebben een dag eerder de afwatering van een bouwproject naast de deur onklaar gemaakt, de hele straat stond blank. De bus is ook weer eens bekogeld. En er waren straatraces op de asfaltweg waaraan de school is gelegen. ‘De gemeente heeft sluisjes aangelegd op de weg om het verkeer af te remmen, maar daardoor is het juist spannend geworden om te gaan racen’, zegt Elske van de Donk, de beroepskracht van Divers.
U kunt het hele artikel lezen in Zorg + Welzijn Magazinenummer 11, november 2008