Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Brandbrief over incidenten was goed idee’

De klankbordgroep 'Maatschappelijke Opvang, Vrouwenopvang, Verslavingszorg' reageert geschokt op de laatste incidenten rondom de opvang van dak- en thuislozen. Daarom stuurde ze een brandbrief naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Hans Schilt (Brijder Verslavingszorg Den Haag) en Rien Timmer (Stichting Exodus Nederland) kunnen zich vinden in de brief.
'Brandbrief over incidenten was goed idee'

Door Ephraïm Patty – In de brandbrief wijst de klankbordgroep naar de problemen in Den Bosch, het Drenthse Beilen en eerder in Amersfoort en Hilversum.

Onvoldoende betrokken
Volgens de klankbordgroep worden buurtbewoners vaak verkeerd, te laat of niet voorgelicht over gemeentelijke plannen voor maatschappelijke opvang. Ook worden ze onvoldoende betrokken bij een opvang-, woon- of inloopvoorziening die in hun buurt komt.

Gemeenten moeten beter met hun regierol omgaan. Verder roept de klankbordgroep de gemeenten, landelijke politiek en instellingen op om meer met de burgers in overleg te gaan om de opvang en deelname aan de samenleving samen vorm te geven.

Breder probleem
‘Het zijn geen losstaande incidenten, het is een breder maatschappelijk probleem’, vindt Hans Schilt, teammanager bij Brijder in Den Haag. ‘De tolerantie ten opzichte van opvangtehuizen wordt minder. Nu was die negatieve tendens er altijd al, maar het is zorgelijk dat de overheid dat nu ook uitstraalt.’ De gebruikersruimte in Den Haag staat er al jaren, ook daar was niet iedereen blij mee toen die werd opgeleverd. ‘Maar nu hoor je er amper wat over. Ik denk dan ook dat goede voorlichting vanuit de gemeente kan helpen.’

Geen incidenten
Rien Timmer is directeur van Stichting Exodus Nederland, die zorgt voor opvang en begeleiding van ex-gedetineerden. Zelf heeft Exodus nog niet met gewelddadigheden of brand te maken gehad, maar ook Timmer ziet de gebeurtenissen niet als incidenten. ‘Het wordt steeds lastiger om onze projecten vorm te geven. Bij steeds meer buurtbewoners kun je niks meer goed doen.’

Te vroeg of te laat
‘Kom je met je plannen in een vroeg stadium, dan stimuleer je alleen maar hun verzet en starten ze al vroeg met procedures. En als je het laat meldt, voelen ze zich overvallen. Komt het project midden in de woonwijk, dan is het gevaarlijk voor de buurtbewoners. Wordt de voorzieningen buiten een woonwijk geplaatst, dan is er geen sociale controle meer.’

Brandbrief terecht
Schilt heeft de brandbrief nog niet gezien, maar hij vindt het terecht dat de brief naar de

Vereniging Nederlandse Gemeenten is gestuurd. ‘De gemeenten zijn heel belangrijk geworden in het proces, omdat ze nu verantwoordelijk zijn voor de Wet maatschappelijke ondersteuning.’ Timmer vraagt zich echter af of de gemeenten veel kan worden verweten.

Meer aandacht
‘Natuurlijk kan de VNG zich nog wel achter de oren krabben over deze kwestie, maar ze kampen met dezelfde problemen die wij hebben. Hoe het ook wordt gemeld, bij een deel van de bewoners doe je het nooit goed.’ Toch denkt Timmer dat het wel een goed idee was om de brandbrief te sturen. ‘Op deze manier vraag je toch weer aandacht voor het feit dat het vrijwel onmogelijk wordt om in Nederland nieuwe opvangtehuizen te openen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.