Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Brede sociale wijkteam is het meest populair

Ruim 85 procent van de gemeenten heeft een sociaal wijkteam. De transitie van de zorg wordt door de meeste gemeenten opgepakt met een wijkteam dat alle hulpvragen in de wijk oppakt. Dat blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Movisie: “Sociale (wijk)teams in vogelvlucht”.
Wmo-consulent
Wmo-consulent

De Wmo-consulent, de lokale organisaties voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening en de MEE-ondersteuners zijn in het overgrote deel van de sociale wijkteams vertegenwoordigd. Dat blijkt uit een peiling onder 224 gemeenten – 56 procent van het totaal – door kennisinstituut Movisie: “Sociale (wijk)teams in vogelvlucht”. De meeste gemeenten werken met één standaard model voor het sociale wijkteam. Het brede integrale wijkteam, dat alle hulpvragen in de wijk oppakt, wordt door ruim de helft van de gemeenten in de praktijk ingezet.

Sociale wijkteam

Movisie deed in oktober vorig jaar onderzoek naar hoe de wijkteams in gemeenten eruit zien en wat hun belangrijkste doelstellingen zijn. Daaruit blijkt dat ruim 85 procent van de gemeenten werkt met een sociaal wijkteam. 52 Procent werkt met een breed integraal wijkteam, 18 procent van de gemeenten heeft een wijkteam dat zich richt op specifieke doelgroepen. 12 Procent van de gemeenten werkt met een generalistisch wijkteam.

De 5 meest gestelde vragen van sociale wijkteams. Kenniscentrum Movisie heeft de teams afgelopen jaar bijgestaan met advies en trainingen: Hoe kom je dichterbij de burger en maak je de omslag naar meer eigen regie? Lees meer>>

Welzijnsorganisaties

Opvallend is dat vooral de lokale welzijnsorganisaties in de meeste wijkteams meedraaien. De categorie: “andere organisaties voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening” zit maar in 4 procent van de wijkteams. Niet erg breed vertegenwoordigd in de sociale wijkteams zijn verslavingszorg (13%), verpleging en verzorging (26%), organisaties voor lichamelijk- en verstandelijk gehandicapten (20%), maar ook de huisartsenpraktijken (10%). In ongeveer 50 procent van de wijkteams neemt een wijkverpleegkundige deel.

Doelstellingen wijkteam

In meer dan de helft van de gemeenten zijn afspraken gemaakt over de doelstellingen van het wijkteam. Met stip op één staat de integrale aanpak: 67 procent van de gemeenten noemt dat het belangrijkste doel. Vergroten van de zelfredzaamheid van burgers staat op twee: 51 procent. 46 procent noemt als derde doelstelling: de preventie van problemen in de wijk.

Wijkteam: ‘elkaar tot vervelens toe aanspreken’. Hoe werken professionals in het sociale wijkteam goed samen? Het antwoord is even eenvoudig als lastig: praten! Lees meer>>

Participatie

Minder belangrijke doelen voor de wijkteams blijken de verbetering van de participatie van de burger (8%) en verbetering van de bereikbaarheid van de zorg (9%) te zijn. Andere doelstellingen waarover de gemeente afspraken heeft gemaakt met de sociale wijkteams: efficiëntere werkwijze tegen lagere kosten (36%), betere zorg en ondersteuning (33%), buffer tussen zelfzorg en specialistische zorg (27%).

Wijkanalyse

Eind 2014 bleek overigens dat 14 procent van de ondervraagde gemeenten nog geen plannen had om met een sociaal wijkteam te werken. De grotere gemeenten zijn verder met de ontwikkeling van de wijkteams dan de kleineren gemeenten: 93% van de G32 (de 32 grootste gemeenten) heeft een sociaal wijkteam. Zij vinden een wijkanalyse belangrijk voor ze met een wijkteam beginnen, blijkt uit het Movisie-onderzoek: 92% van de G32 heeft zo’n analyse gedaan, tegenover 48 % van de kleinere gemeenten.
Het rapport “Sociale (wijk)teams in vogelvlucht” kunt u hier downloaden>>

Zorg+Welzijn event: KRACHTIG SOCIAAL WIJKTEAM. Maak het verschil in uw wijkteam. 17 maart t/m 23 april 2015, in Zuiver Gastvrij in Utrecht. Inschrijven>>

1 REACTIE

  1. Het onderzoek wordt wat als ‘verrassend’ gebracht, terwijl het gewoon gevolg is van door iedereen en alles ingevoerd (al dan niet onder druk) beleid. O.a. het tellen van het aantal beleidsnotities over wijkteams zegt niets, er liggen nog talloze notities onder het stof uit het verleden. De wijkteams zijn ‘een gevolg van’ niet een oorzaak of indicatie maar meer een self fulfilling prophecy. Even los van of het goed of fout is. Wel zaken zuiver houden dus, Movisie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.