Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Bredere beroepsorganisatie sociaal werk nodig’

Onlangs werd bekend dat het bestuur van Phorza, de vereniging van sociaal agogen, de organisatie wil opheffen. Het bestuur vindt dat er te weinig draagvlak is om alle taken voor de ‘inhoudelijke beroepsbelangenbehartiging en professionalisering’ uit voeren. Marc Räkers (stichting Eropaf!) en Marco van Stralen (Beroepsvereniging Opbouwwerkers Nederland) pleiten voor een bredere beroepsvereniging voor sociaal werk.
‘Bredere beroepsorganisatie sociaal werk nodig’

Volgens het bestuur van Phorza groeide de vereniging met zo’n duizend leden te weinig. De loskoppeling van het beroepsregister – Beroepsregister van Agogisch en Maatschappelijk werkers – en de beroepsvereniging zou hiervan een belangrijke oorzaak zijn. ‘Er is energie gestoken in de verwerving van subsidies en financiële bijdragen vanuit de projecten waarin wordt deelgenomen, zonder enig substantieel resultaat. Phorza-mensen zitten daarmee in een scheve verhouding ten opzichte van de betaalde stafmedewerkers van project- of branchegerelateerde organisaties’, aldus het bestuur in een brief.

Brede organisatie
Marc Räkers, van stichting Eropaf! en docent aan de Hogeschool van Amsterdam, pleit nu voor de oprichting van een brede beroepsorganisatie sociaal werk, waarbij ook de beroepsverenigingen voor maatschappelijke werkers en opbouwwerkers (NVMW en BON) als zelfstandige afdelingen aangesloten kunnen worden. ‘De verschillende beroepsgroepen leren elkaar zo ook beter kennen en kunnen ook beter gezamenlijk optrekken.’

Masters Social Work
Zelf was Räkers een van de initiatiefnemers van een beroepsorganisatie voor de Masters Social Work, voor studenten aan de opleidingen Master Social Work in Amsterdam en Nijmegen, LESI  in Utrecht en de opleiding Healthcare & Social Work in Enschede. ‘Vanuit de stichting Eropaf! pleiten we al langer voor een brede vakorganisatie met mensen uit het sociaal werk op alle niveaus. Ook vrijwilligers en mantelzorgers zouden zich wat mij betreft bij zo’n brede beroepsorganisatie kunnen aansluiten.’

Opbouwwerkers
Marco van Stralen, voorzitter van Beroepsvereniging Opbouwwerkers Nederland,  voelt wel voor dit pleidooi. Hij is initiatiefnemer van de federatie Sociaal Cultureel Werk, waarin naast opbouwwerkers, ook jongerenwerkers en kinderwerkers een plaats moeten krijgen.
Van Stralen vertelt dat de BON, een beroepsorganisatie met nog zo’n 100 leden, zichzelf als vereniging heeft opgeheven. ‘Het contributie heffen en vergaderingen uitschrijven was meer gedoe dan het opleverde. We bestaan nu alleen nog als belangengroep op het social network LinkedIn. Het redelijk vergrijsde bestuur is vervangen door dertigers. Als we nu over iets discussiëren – bijvoorbeeld over het nieuwe beroepsprofiel – dan hebben we binnen een week dertig reacties. Op vergaderingen kwamen altijd anderhalve man en een paardenkop.’

Platform mislukt
Het eerdere initiatief tot oprichting van een brede beroepsorganisatie – het Platform Sociaal Agogische Beroepen vanuit NVMW, Phorza en BON – verzandde al enige tijd geleden, herinnert Van Stralen zich. ‘Het was een moeizaam overleg, dat bleef steken in een verkenningsproces tussen de deelnemende organisaties. Als het om verbreding gaat is het belangrijk dat ook beroepskrachten van kleinere sectoren zich kunnen herkennen.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter >>

1 REACTIE

  1. Enige aanvullingen.
    BON heeft zich niet opgeheven. Wel gaan we straks verder als Beroepsvereniging/Belangengroep met een nieuwe stijl en straks onder een andere naam. Die wordt binnenkort gemeld. Linkedin vormt een sterke basis voor een snelle communicatuie. Meldt je aan indien je opbouwwerker bent! Samen staan we sterk!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.