Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Budget voor wijkteam verhoogt kostenbewustzijn

Het bewustzijn van wijkteamleden voor de kosten van hulp is een ‘aandachtspunt’. Dat blijkt uit een onderzoek in samenwerking met de universiteiten van Leiden en Rotterdam. ‘Als de klant maar geholpen wordt, de kosten zien we daarna wel.’

Medewerkers van wijkteams weten vaak niet welke hulp duur of goedkoop is. Als ze het weten, nemen ze de afweging tussen ‘duurdere en goedkopere hulp’ niet mee bij inzet van hulp. Dat blijkt uit een onderzoek van Michel de Visser Advies en de universiteiten van Leiden en Rotterdam. ‘Het afgelopen jaar hadden veel teams de focus vooral op het primaire proces, het helpen van klanten: “Als de klant maar geholpen wordt. Wat het dan kost, zien we later wel.”

Onderzoek

Aan het onderzoek hebben 24 wijkteams meegedaan uit 7 gemeenten. Vijf teams deden voor het eerst mee, 19 wijkteams hebben een jaar geleden aan hetzelfde benchmark-onderzoek meegedaan. Vijf onderdelen zijn onderzocht: geld, team, klant wijk en hulp. Opvallend was, aldus de onderzoekers, dat gemeenten die vorig jaar hoog scoorden het nu gemiddeld iets minder doen: ‘Het voordeel van de voorsprong is afgenomen, teams hebben een beter beeld van de complexiteit van de transformatie.’

Wijkbudget

De onderzoekers maken duidelijk in de Factsheet benchmark sociale wijkteams dat het kostenbewustzijn van wijkteamleden kan worden gestuurd vanuit de gemeente. Bijvoorbeeld met goede rapportages over de kosten en de inzet van hulp. Maar zeker ook door wijkteams zelf verantwoordelijk te maken voor hun eigen wijkbudget.

‘Wijkteam moet loskomen van individuele hulp’. Het belangrijkste doel komend jaar voor het wijkteam: zet individuele hulp om in een algemene voorziening in de wijk. Met hulp van het wijkbudget. Dat zegt Albert Jan Kruiter. Lees meer>>

Persoonsgebonden budget

Op het aspect hulp blijkt dat de wijkteams vinden dat ze er goed in slagen de ondersteuning te bieden die cliënten nodig hebben. Dat geldt niet voor de inzet van het persoonsgebonden budget voor cliënten. De wijkteamleden vinden de procedures rondom het pgb te ingewikkeld.

Samenwerking in de wijk

Teams beginnen hun weg aardig te vinden in de wijk en in de samenwerking met partners, is de conclusie. Er zijn teams die de interne organisatie heel goed op orde hebben, ‘en de luiken kunnen openen en de samenwerking in de wijk opzoeken.’ Maar er zijn ook teams die nog worstelen met hun interne werkprocessen. De aandacht voor de buitenwereld en dus voor goede samenwerking is dan soms nog ‘een brug te ver’, aldus de onderzoekers.

Privacy

De wijkteams hebben ook kritiek op de gemeente: Veel teams vinden dat hun gemeente een onduidelijke visie heeft en niet duidelijk aangeeft waar het team wel en niet van is. Er zijn vaak geen heldere procedures en protocollen voor bijvoorbeeld veiligheid of privacy. Omdat die er niet zijn, vallen medewerkers dan dikwijls terug op wat ze gewend waren vanuit hun moederorganisatie. Het wordt lastig als verschillende moederorganisaties verschillende procedures hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.