De MOgroep Kinderopvang heeft in een brief naar de Tweede Kamer gewezen op de ernstige gevolgen van de 7 procent verlaging van het fiscaal maximum voor de buitenschoolse opvang (bso). De gevolgen voor ouders uit de laagste inkomensgroepen zijn bijzonder groot. Voor hen zal de bso volgens de brancheorganisatie vanaf 2010 niet meer te betalen zijn. MOgroep Kinderopvang dringt aan op een alternatieve bezuiniging: verhoging van de toeslag voor het tweede kind voor de hogere inkomens levert zo’n 54 miljoen euro op.
Zelf betalen
Het kabinet wil het fiscaal maximum met 7 procent verlagen van 6,10 euro naar 5,84 euro per uur. Dat betekent dat ouders maar tot dat uurtarief een bijdrage van de overheid krijgen. De daadwerkelijk kosten die ondernemers berekenen voor bso per uur zijn hoger. Dat verschil moeten ouders nu zelf betalen. Vooral de lagere inkomens zullen hiervan de dupe worden, denkt de MOgroep.
Doorberekenen
Het kabinet gaat er van uit dat kinderopvangondernemers de bezuiniging zullen opvangen in hun budget. Maar volgens de MOgroep kunnen ondernemers dat helemaal niet. ‘Uit recent onderzoek (april 2009) van MOgroep Kinderopvang blijkt dat ongeveer 66 procent van de kinderopvangorganisaties zegt de verlaging van het fiscaal maximum voor de BSO te moeten door berekenen aan de ouders. De stijgende kosten, vooral personeel en huisvesting, kunnen door de organisaties niet opgevangen worden.
Vet op het bot
De aanname van het kabinet dat de meeste kinderopvangorganisaties genoeg vet op het bot hebben om een dergelijke verlaging in de eigen begroting op te vangen is volledig ten onrechte. Uit een rapport van het Waarborgfonds Kinderopvang blijkt dat de kinderopvangbranche nog maar net uit de gevarenzone is en dat veel organisaties nog op het randje hiervan zitten.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden
Bron: MOgroep
Als het kabinet dit voorstel doorzet kan ik als alleen staande ouder met een parttime baan de opvang niet meer bekostigen. Ik zal mijn kinderen zelf moeten opvangen en dus minder moeten gaan werken. Helaas zal ik dan op de overheid moeten leunen om in mijn onderhoud te voorzien. Dit is veel kostbaarder voor het kabinet.
J. Verholt Arnhem