De Volskrant sprak met omwonenden van zes locaties verspreid over Nederland waar buren de geluidsoverlast zo erg vinden dat ze desnoods bereid zijn om juridische stappen te ondernemen. Want het geschreeuw van de cliënten gaat door merg en been, vinden de buurtbewoners.
Nachtrust
Een bewoner wiens tuin grenst aan woningen van de stichting Pergamijn in het Zuid-Limburgse Hoensbroek heeft verschillende keren de politie laten komen. ‘We hebben af en toe gewoon geen nachtrust’, aldus de man in de krant. De omwonenden vinden dat er een maatschappelijke discussie moet komen over de wenselijkheid van gehandicaptenzorg in de wijk.
Zware handicap
Door de zorg voor gehandicapten meer in de wijk te laten plaatsvinden dan op grote woonterreinen van instellingen achteraf, moeten mensen met een verstandelijke beperking meer onderdeel van de samenleving uitmaken. Maar volgens de Volkskrant vinden buren dat er wel heel zwaar gehandicapten in de wijk wonen. Zwaarder dan vooraf werd verteld. Zo zou er in een van de gevallen een woongroep voor licht verstandelijk gehandicapten komen, maar kwamen uiteindelijk cliënten met zorgzwaartepakket 7.
Onderzoek
Volgens de krant blijkt uit onderzoeken van Sociaal Cultureel Planbureau en de Rijksuniversiteit Groningen dat gehandicapten helemaal niet altijd zo gebaat zijn bij huisvesting in de wijk. Ze hebben niet méér contact met niet-gehandicapten dan ze hadden op een instellingsterrein. Sterker nog, sommigen worden zelfs in hun bewegingsvrijheid berperkt, omdat ze niet alleen naar buiten kunnen.
Taboe
Er rust een taboe op klagen over mensen met een handicap, menen de geïnterviewden. Zij vragen zich af of deze clienten niet beter af zijn in op een instellingsterrein waar ze vrijuit kunnen bewegen en schreeuwen.
Buren worden gek van geschreeuw gehandicapten
De huisvesting van gehandicapten in woonwijken leidt op minstens zes plekken in Nederland tot conflicten over ernstige geluidsoverlast. Dat meldt de Volkskrant. Onder meer in Terheijden, Hengelo en Eemnes worden buren gek van het geschreeuw.