Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Burenruzies heviger in multiculturele wijk

Burenruzies tussen allochtone en autochtone bewoners escaleren vaak. Vooroordelen die er over en weer zijn, zorgen ervoor dat zo’n ruzie veel moeilijker is op te lossen dan een conflict tussen buren met dezelfde etnische afkomst.
Burenruzies heviger in multiculturele wijk

De aard van burenruzies is meestal wel dezelfde. Het maakt dan niet uit of de ruzies woeden in een multiculturele Vogelaarwijk of een witte villawijk. ‘Je zou verwachten dat autochtone bewoners van deze wijken zich vooral boos maken over vreemde ’buitenlandse’ invloeden zoals moskeeën en theehuizen’, zegt sociaal-psycholoog Elze Ufkes in dagblad Trouw. Dit bleek niet het geval.
 
Herrie schoppen
Elze Ufkes is gepromoveerd op een onderzoek naar burenruzies in vijf Arnhemse achterstandswijken. Geluidsoverlast staat op nummer een van de oorzaak voor burenruzies. Ook in multiculturele wijken gaan de meeste conflicten – twee derde van de ruzies –over herrie schoppende kinderen, dichtslaande deuren en harde muziek.
 
Stereotypen
De intensiteit van de ruzies tussen de verschillende culturen is verschillend. Autochtonen vinden Turkse Nederlanders vaak luidruchtig en agressief. Allochtonen hebben vaak het idee dat Nederlanders zichzelf beter vinden. ‘Als ruziënde buren zich door zulke stereotypes laten leiden, is het heel moeilijk om dichter bij elkaar te komen.’
 
Bewoner
Een oplossing is niet eenvoudig volgens Ufkes. ‘Als je alle bewoners – autochtoon of allochtoon – het gevoel geeft, dat ze in de eerste plaats bewoner van dezelfde wijk zijn, schiet je al een hoop op.’ De gemeenschappelijke identiteit die hierdoor wordt gecreëerd, zorgt voor een afname van het onderlinge wantrouwen. Voor de politiek is hier een taak weggelegd: ‘Als je als buurtbewoner constant hoort, dat alle Marokkanen crimineel zijn, is het niet gek dat je dat gaat geloven.’

Bemiddelaar
Een burenruzie kan het meest effectief worden bestreden met behulp van een buurtbemiddelaar. ‘Met een eenvoudig gesprek kunnen een hoop spanningen uit de lucht worden genomen,’aldus de onderzoekster.


Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Trouw / foto: ANP Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.