Zeven op de tien mensen voelen zich door de overheid aan hun lot overgelaten als het gaat om de zorg in de toekomst. Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau Motivaction uitvoerde in opdracht van zorgverzekeraar ‘Zorg en Zekerheid’. De bezuinigingen in de zorgsector en een dreigend personeelstekort baart 85 procent van de ondervraagden grote zorgen. Het onderzoek is gedaan in september onder 500 respondenten en ‘weerspiegelt de publieke opinie rondom de huidige zorgontwikkelingen’ aldus het onderzoeksbureau.
Kwaliteit
Kwaliteit en persoonlijke aandacht worden door de respondenten aan elkaar gekoppeld. Van de ondervraagden vindt 86 procent dat bezuinigingen in de zorg ten koste gaan van de persoonlijke aandacht. Verder vindt 84 procent dat goede zorg samenhangt met meer aandacht voor patiënten. Meer dan vijftig procent van de respondenten vindt dat artsen tegenwoordig al onvoldoende tijd besteden aan hun patiënten. Over het zorgbeleid van de overheid zijn Nederlanders allesbehalve positief gestemd. Een meerderheid – om precies te zijn: 67 procent – voelt zich door de overheid aan hun lot overgelaten als het om zorg gaat.
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland ziet 2015 als ‘jaar van de waarheid’. Prinsjesdag bracht geen nieuwe plannen of verassingen, stelt de VGN, maar de vereniging voorziet alsnog grote risico’s door de bezuinigingen. Lees meer>>
Toekomst zorg
Bijna acht op de tien Nederlanders verwacht dat de zorg in de toekomst minder goed geregeld zal zijn dan nu. 83 Procent van de ondervraagden voorziet dat de zorg duurder zal worden en 72 procent denkt dat mensen het in de toekomst met minder zorg zullen moeten doen. Verder meent 71 procent van de ondervraagden dat op korte termijn de aandacht voor de patiënt nog minder wordt.
Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>
Is er door Motivaction ook gevraagd of mensen daar nu of in de naaste toekomst méér of hetzelfde voor willen betalen …? Of dat zij het er juist mee eens zijn dat er op Zorg en Ondersteuning terecht wordt bezuinigd; dat zij deze te duur vinden geworden, zoals maar steeds wordt geroeptoeterd (o.a. door ‘de politieke elite’)?