Het CDA riep haar daar woensdag tijdens een debat over de begroting toe op omdat een vermogentoets onrechtvaardig zou zijn voor spaarzame mensen. Voor mensen met vermogen gaat de eigen bijdrage voor gemeentelijke hulp en AWBZ-zorg omhoog.
Geld zoeken
De staatssecretaris houdt vast aan haar plannen omdat ze anders met een gat van 40 miljoen zou komen te zitten. Bussemaker zei open te staan voor andere voorstellen, maar die zouden dan wel een alternatieve dekking moeten bevatten. CDA en VVD vonden het onbegrijpelijk dat de bewindsvrouw de verantwoordelijkheid om naar geld te zoeken bij de Kamer legde.
Geringe verhoging
Volgens Bussemaker gaat het overigens slechts om een geringe verhoging van de eigen bijdrage, die het vermogen grotendeels intact laat. Daarom spreekt ze ook liever niet over een vermogenstoets. De maatregel moet na 2009 jaarlijks 80 miljoen euro opleveren, waarvan 60 miljoen komt van bewoners van verpleeg- of verzorgingshuizen. Een op de tien mensen die gemeentelijke hulp of AWBZ-zorg ontvangt, krijgt ermee te maken.
Beurs
Zorgverleners kunnen straks met een speciale beurs een vervolgstudie gaan doen, werd duidelijk tijdens het debat. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) omarmde woensdag een voorstel van het CDA voor deze zorgbeurs. Door verzorgers en verpleegkundigen te helpen om zich verder te ontwikkelen, kan een baan in de zorg aantrekkelijker worden gemaakt. Personeel behouden voor de zorg is hard nodig, stelt het kabinet, want er dreigt een groot tekort aan personeel.Klink verwees naar de lerarenbeurs van zijn onderwijscollega Ronald Plasterk. Daar bleek grote behoefte aan te zijn. De Tweede Kamer wil jaarlijks 10 miljoen euro voor de zorgbeurs uittrekken. (ANP)