De bestuurders streken de laatste drie jaar 9,4 procent meer op, de werknemers gingen er 5,5 procent op vooruit. In Bussemakers ogen onderstreept de loonontwikkeling in de zorgsector dat de bestuurders niet de vrije hand kan worden gelaten. Het kabinet wil dat de sector een beloningscode opstelt die dan wettelijk wordt vastgelegd.
Norm
Bussemaker hekelde al eerder te ruime salariëring van zorgbestuurders. De Tweede Kamer dringt al langer aan op een verlaging van de salarissen van bestuurders in de zorg. De meeste partijen vinden dat de directeuren niet meer mogen verdienen dan de zogenoemde Balkenendenorm van 176.000 euro per jaar.
Onderzoek
Bussemaker heeft onderzoek laten uitvoeren naar de kostprijs van huishoudelijke verzorging die de gemeenten inkopen. Uit deze cijfers blijkt dat de gemiddelde tarieven die zijn afgesproken, beneden de kostprijs liggen. De kosten liggen 12,5 procent hoger dan de opbrengsten.
Opdrachten
De gemeenten moeten tegenwoordig de huishoudelijk hulp zelf inkopen. Bussemaker heeft er al meermalen op gewezen dat het een slechte zaak is als zorgaanbieders onder de kostprijs gaan zitten om de opdrachten van de gemeenten binnen te slepen. (ANP)