Door Hedwig Neggers – De droomsessie waaraan de staatssecretaris deelnam, vond plaats in een groot bed in een touringcar. Ze bespraken hoe de kwaliteit van zorg beter kan, terwijl er steeds meer ouderen bij komen en er moet worden bezuinigd. Het zorgpersoneel suggereerde bijvoorbeeld jongeren vaker sociale stages te laten lopen, zodat ze kunnen kennismaken met de zorg. Een andere suggestie was om familieleden meer te betrekken bij de zorg in verpleeghuizen. Ze zouden ook meer mogelijkheden moeten krijgen om ’s nachts in de buurt van hun familielid te slapen, als daartoe reden is.
Dilemma’s
De campagnebus bezoekt ruim zestig zorgorganisaties. In de bus praten professionals over hun tijd voor de zorg, hun ambities, wensen en dilemma’s. De gesprekken zijn onderdeel van de campagne ‘Mijn tijd voor de zorg’ van ActiZ. Om te zorgen dat de kwaliteit van het waardevolle werk in de ouderen- en thuiszorg ook in de toekomst goed blijft, moeten politiek en samenleving met elkaar in gesprek te gaan, zo stelt de organisatie in haar persbericht.
Zelfsturing
In het advies Zorg voor mensen, mensen voor de zorg – arbeidsmarktbeleid voor de zorgsector richting 2025 dat het Zorginnovatieplatform (ZIP) op 26 november uitbracht, staan concretere suggesties. Het ZIP stelt dat het nodig is te investeren in opleiding en ontwikkeling en daarnaast zelfsturing, taakherschikking en functiedifferentiatie te bevorderen. Volgens Abvakabo zijn er meerdere oorzaken voor het slechte aanzien van het vak van verpleegkundigen en verzorgenden. In het artikel ‘Werken in de zorg is allang geen roeping meer’ noemt de vakbond onder andere de hoge werkdruk, slechte salarissen en beperkte doorgroeimiddelen.
Dromen
De bus van ActiZ haalt dromen en verhalen op uit het hele land, van Groningen tot Sommelsdijk, van Hoorn tot Maastricht. Uit de gesprekken komt volgens de werkgeversorganisatie naar voren dat zorg en aandacht voor cliënten meer tijd vraagt dan er is. Ook blijkt dat medewerkers en managers talloze ideeën hebben over hoe de zorg beter kan. Voorbeelden van gedane suggesties zijn: een Ronald McDonaldhuis voor familie van een zieke bewoner, creatief omgaan met de vraag van de cliënt in plaats van administratief en de indicatiestelling aan de zorg zelf over laten.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: Foto: Ed Oudenaarden/ANP