Dat blijkt uit het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut en het Willem Pompe Instituut van de universiteit Utrecht. De onderzoeksresultaten tonen aan dat problemen in de buurt direct verband houden met delinquent gedrag van jongeren die daar wonen. (Foto: Halt Nederland, 2006)
Sociaal-economische verklaring
Een buurt met veel criminaliteit en drugsgebruik geeft opgroeiende jongeren de boodschap af dat het om normale verschijnselen gaat. Een dergelijke omgeving vergemakkelijkt de inwijding in een criminele levensstijl. Het verband tussen delinquentie en etniciteit blijkt zwak: eerder speelt de sociaaleconomische situatie een rol.
Groepsgedrag
Allochtone kinderen vertonen wel vaker crimineel gedrag, maar die wonen vaak in de slechtste buurten met de slechtste woningen en met een hoge werkloosheid. De wetenschappers legden 2300 leerlingen uit de eerste drie klassen van het voortgezet onderwijs vragen voor. Uit de antwoorden bleek verder onder meer dat kinderen uit probleemwijken vaker in jeugdbendes zitten en dat jongeren zelden een delict in hun eentje plegen, maar bijna altijd in groepsverband.
Meer menging
In het rapport staan ook aanbevelingen. Zo moet de overheid ervoor zorgen dat een probleemwijk een gemengde populatie heeft met minder werkloosheid, minder Er moet extra geïnvesteerd worden in openbare orde en veiligheid. Streng toezicht op de leerplicht zou ook een goede zaak zijn, vinden de onderzoekers. Ze pleiten er ook voor dat het gebruik van alcohol (verder) wordt teruggedrongen.