Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Buurtfeest kan nog beter

‘Buurtfeestpotje gaat op aan rijke wijken’. ‘Allochtonen mijden blanke feestjes’. Zo kopten verschillende media over het onderzoek naar het effect van buurtfeesten op de cohesie in Utrechtse wijken. Onderzoeker Ruben Bino wil dit graag nuanceren.
Buurtfeest kan nog beter

Door Alexandra Sweers – Ruben Bino deed voor zijn master Sociologie aan de Universiteit Utrecht onderzoek naar het leefbaarheidsbudget in tien Utrechtse wijken. De Domstad reserveert per jaar en per wijk een miljoen euro voor het leefbaarheidsbudget. Een klein deel van die subsidie gaat naar buurtfeesten, -borrels en –barbecues bedoeld om de contacten in de buurt te versterken, de integratie van allochtonen te bevorderen en de algemene leefbaarheid te vergroten.

Positief effect
‘Bij sociale projecten is de effectiviteit moeilijk te achterhalen’, stelt Bino in zijn onderzoeksrapport, ‘Samen Feesten, Samen Leven?’.  Waar bijvoorbeeld een veegactie een duidelijk schonere straat als effect heeft, is bij buurtfeesten het resultaat moeilijker te zien. Bino deed voor onderzoeksbureau Labyrinth onderzoek naar de effectiviteit door de organisatoren te ondervragen en te onderzoeken hoeveel allochtone buurtbewoners naar de feesten kwamen. De uitkomst: buurtfeesten hebben een positief effect op de sociale cohesie, maar slechts een selectieve groep bewoners wordt bereikt. En dat hangt weer samen met de etniciteit van de organisatie.

Turken
In meer dan 95 procent van de feesten is de allochtone buur ondervertegenwoordigd. Dat heeft volgens Bino te maken met de organisatoren. Wanneer autochtone Utrechters een feestje organiseren, zorgt dat vooral voor een beter contact tussen de autochtone bewoners. Slechts zes buurtfeesten uit het onderzoek werden georganiseerd door allochtone buurtbewoners. ‘Geen enkele van hen was Marokkaans of Turks, terwijl er veel Marokkanen en Turken in Utrecht wonen. Wel bleek dat bij deze feesten meer allochtone buren kwamen opdagen’, aldus de onderzoeker.

Niet optimaal
‘Ik wil niet dat mensen naar aanleiding van mijn onderzoek denken dat buurtfeesten niet werken’, zegt de socioloog. ‘Ze hebben wel degelijk een positief effect op de leefbaarheid, maar worden nu niet optimaal gebruikt.’ De uitvoering kan beter, vindt Bino. De gemeente zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat de organisatoren minder geld voor het feest hoeven voor te schieten. Of meer samenwerking van allochtone en autochtone buurtbewoners eisen, zodat meer allochtone buren de organisatie op zich nemen.

Integratie
De onderzoeker geeft aan dat hij het ‘topje van de ijsberg’ heeft onderzocht en dat zijn onderzoek in het juiste perspectief moet worden gezien. ‘Het organiseren van buurtfeesten is een heel klein deel van “de integratie”. Het gaat om heel simpele, banale contacten tussen buren. Maar het is wel het begin.’ Wat Bino betreft, heeft hij een aanzet gedaan tot verder onderzoek. ‘Waarom allochtone buren niet komen opdagen heb ik bijvoorbeeld niet kunnen onderzoeken.’ Misschien hebben ze geen behoefte aan een buurtfeest of voelen ze zich niet welkom. Het blijft tot nu gissen, stelt de onderzoeker.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: ANP/Ed Oudenaarden

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.