Het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) kondigde de nieuwe mediacampagne dinsdag aan. De prognoses over de aantallen actief inburgerenden vallen bar tegen en minister Eberhard van der Laan (Integratie) gaat de gemeenten daarom achter de broek zitten. ‘Ik ben steeds minder onder de indruk van de redenen die gemeenten aanvoeren dat het niet lukt.’
80.000 inburgeraars
Bij elk knelpunt dat zich voordoet zullen ze bij gemeenten die wel goed bezig zijn, kunnen afkijken hoe die het doen. Gemeenten hoeven er ook niet mee aan te komen dat ze de doelstellingen niet halen, omdat vrijwillige inburgeraars lastig te vinden zijn. Van der Laan vindt dat ze eerst maar eens meer werk moeten gaan maken van de verplichte inburgeraars, want van hen hebben er 80.000 nog geen aanbod voor een cursus gehad.
Billen bloot
Gemeenten die achterblijven, moeten met de billen bloot, stelt de minister. Volgend jaar worden de cijfers over het aantal inburgeraars openbaar. Maar de gemeenten zijn niet alleen verantwoordelijk, voegt Van der Laan eraan toe. De potentiële inburgeraars zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk om in te burgeren, zegt hij.
Kansen grijpen
‘Integratie staat of valt met de participatie van nieuwe Nederlanders in onze samenleving, door werk, op school en in de buurt. Van nieuwe Nederlanders verwachten we daarom dat zij zich inzetten om te participeren in onze samenleving en dat zij de kans die we daarbij bieden, aangrijpen’, aldus Van der Laan.
Vraagtekens VNG
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft grote vraagtekens bij de ambitie van minister Van der Laan om vanaf 2010 60.000 mensen per jaar te laten inburgeren. Gemeenten willen zoveel mogelijk mensen laten inburgeren, maar zien de aantallen potentiële inburgeraars drastisch afnemen.
Grote aantallen
Uit onderzoek van de gemeentekoepel blijkt dat gemeenten in 2008 en 2009 erin zijn geslaagd grote aantallen inburgeraars onderwijs aan te bieden. Op dit moment zijn gemeenten daar zo ver mee gevorderd, dat ze verwachten dat het Bestand Potentiële Inburgeringsplichtigen (BPI) aan het eind van 2009 leeg is.
Potentiële inburgerplichtigen
De VNG verwacht dan ook niet dat van de 80.000 namen die nu nog in het Bestand Potentiële Inburgeringsplichtigen staan, vijftig procent op een traject kunnen worden gezet, zoals Van der Laan wil. Gemeenten komen veel mensen tegen die om wat voor reden dan ook, bijvoorbeeld psychische beperking of een zwangerschap, niet of pas veel later een inburgeringstraject kunnen starten.
Link: Inburgering Den Haag, ‘Het nieuwe inburgeren is van ons allemaal’
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Vereniging Nederlandse Gemeenten/Campagne Inburgeren is van ons allemaal Den Haag