De canon begint bij het vroegmiddeleeuwse Concilie van Tours en eindigt bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (2007) Tot 1900 beschrijft de canon in twintig hoofdstukken de opkomst van de zorg voor armen en bijzondere groepen zoals psychiatrisch patiënten, gevangenen, kinderen en jongeren.
Sociale professies
In de negentiende eeuw worden armoedebestrijding en zorg steeds meer onderwerp van politieke discussie en professionalisering. De canon brengt het ontstaan van de moderne sociale beroepen in beeld als het maatschappelijk werk, wijkverpleging en sociaal cultureel werk.
Sociale voorvechters
In de twintigste eeuw gaat de ontwikkeling van de sociale professies verder met de opkomst van de verslavingszorg, woonmaatschappelijk werk, opbouwwerk en vormingswerk. De canon beschrijft de rol van sociale voorvechters als Jaap Cramer en Jo Boer (Stichting Opbouw Drenthe), Hilda Verwey-Jonker en Marie Kamphuis (die het social casework in Nederland introduceerde).
Rol overheid
De grotere rol van de overheid vanuit het ministerie van Maatschappelijk Werk gaat vanaf de jaren zestig samen met snelgroeiende invloed van sociale bewegingen. Die komt tot uiting in de opkomst van steuncomités voor gastarbeiders, de gekkenbeweging, vrouwenhulpverlening en de affaire-Dennendal.
Verzakelijking
Vanaf eind jaren zeventig volgt de tegenreactie op het welzijnsdenken. De publicatie van ‘De markt van welzijn en geluk’ en bezuinigingen onder het motto ‘zorgzame samenleving’ markeren het begin van de verzakelijking. De jaren negentig laten vervolgens een herwaardering zien van onder meer de wijkaanpak, jeugdzorg en bemoeizorg.
‘Wikipedia-achtig’
In de nieuwe editie is het aantal vensters uitgebreid van 35 naar 50. Het aantal literatuurverwijzingen en links is uitgebreid. Ook zijn per werksoort verkorte routes aangelegd, is de zoekfunctie uitgebreid en zijn studieopdrachten voor het beroepsonderwijs toegevoegd. De redactie wil toewerken naar een ‘Wikipedia-achtige’ structuur, waarbij bezoekers de bestaande teksten kunnen uitbreiden en verbeteren.
Link: Canon Sociaal Werk Nederland
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: Canon Sociaal Werk