Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao Gehandicaptenzorg: Meer loon en uitbetaling toeslag

Werkgevers en vakbonden hebben een akkoord gesloten over de cao Gehandicaptenzorg. De looptijd van de cao is ruim 2 jaar en werknemers krijgen 3,9% loonsverhoging in 4 fases. In het laatste kwartaal van staat wordt de compensatie van de gemiste onregelmatigheidstoeslag uitbetaald.
cao Gehandicaptenzorg
Medewerkers krijgen een compensatie van 8

In totaal krijgen de medewerkers in de gehandicaptenzorg gedurende de looptijd van de cao een loonsverhoging van 3,9%. Per 1 oktober van dit jaar stijgen de lonen met 1,3%, per 1 juni 2018 met 2,1% en per 1 januari 2018 stijgen de lonen met 0,5%. In december van dit jaar krijgen de werknemers in de gehandicaptenzorg nog een eenmalige uitkering van 0,8%.

Onregelmatigheidstoeslag

De cao Gehandicaptenzorg loopt van 1 januari 2017 tot 1 april 2019 is van toepassing op ongeveer 160.000 medewerkers. Een lastige, maar noodzakelijk afspraak is de compensatie van de onregelmatigheidstoeslag ort. Medewerkers krijgen een compensatie van 8,3% over de onregelmatigheidstoeslag uit de jaren 2012 tot 2015. Deze eenmalige uitkering volgt in het laatste kwartaal van 2017.

Compensatie

De compensatie ort is afgesproken naar aanleiding van enkele rechterlijke uitspraken in het verleden. Inmiddels wordt in alle zorgsectoren met een eenmalige uitkering ort de ‘schuld’ van 2012 tot 2015 gecompenseerd en zijn juridische procedures voor de nabetaling van deze ort niet meer nodig.

De kwaliteit van de zorg staat in de gehandicaptenzorg onder druk. Daarnaast vindt 78 procent van de medewerkers de werkdruk te hoog en hebben medewerkers steeds vaker te maken met verbale en fysieke agressie van cliënten. Dat blijkt uit onderzoek dat FNV heeft laten uitvoeren. Lees meer>>

Werkdruk

In de cao staan ook afspraken om de veiligheid van medewerkers en cliënten te vergroten en de werkdruk te verminderen. In de cao tekst is opgenomen dat de toegenomen agressie veel aandacht vraagt. Er is volgens de sociale partners meer agressie onder cliënten door minder medicijngebruik en door de afname van vrijheidsbeperkende maatregelen. Sociale partners brengen de landelijke programma’s: www.duidelijkoveragressie.nl en het StAG-project: www.veiligplusaanpak.nl bij werknemers onder de aandacht.

Herregistratie

Per 2018 vergoedt de werkgever ook aan de werknemer de kosten voor (her)registratie in het kader van de SKJ, Stichting Kwaliteitsregister Jeugd, ‘voor zover deze (her)registratie voortvloeit uit een functie die de werknemer bij de werkgever bekleedt’, staat in de cao-tekst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.