De onderhandelingen voor de cao VVT zitten in een merkwaardige impasse. Wim van der Hoorn, bestuurder van vakbond Abvakabo FNV: ‘We hebben voorgesteld om de beladen onderwerpen uit de besprekingen te laten.’ Volgens werkgeversorganisaties ActiZ en BTN was al over veel punten overeenstemming, maar stellen de bonden steeds wisselende voorwaarden wat er wel en niet op de onderhandelingstafel moet liggen.
Acties
Werkgeversorganisaties ActiZ en BTN hebben de vakbonden uitgenodigd te overleggen. De bonden hebben geantwoord met een ultimatum: als niet aan hun eisen worden voldaan, komen er ‘wellicht acties’.
Cao-bod
De onderhandelingen zijn volgens Abvakabo FNV stil komen te liggen vanwege onenigheid over leeftijdsdagen, de vrijstelling van diensten voor medewerkers van 55 jaar of ouder en de toeslag voor onregelmatig werk en inconveniënte uren. ‘De bonden hebben voorgesteld om deze onderwerpen buiten de huidige onderhandelingen te laten.’ De werkgevers hebben een cao-bod gedaan waarin ook deze onderwerpen zijn opgenomen.
Verslechtering
Volgens de bonden heeft een gesprek op 7 juni ‘uitgewezen dat het voorstel van de werkgevers in essentie een verslechtering van de huidige cao betekent. Bonden hebben om die reden besloten om vooraf om een schriftelijke bevestiging te vragen waarin staat dat de bestaande arbeidsvoorwaarden niet zullen worden afgebroken.’
Levenfasebudget
Volgens de werkgevers waren ze het al eens met de bonden over omzetting van leeftijdsverlof in een levensfasebudget voor alle werknemers. ‘In de uitvoering hiervan bestaat echter een verschil. Werkgevers willen de werknemer zelf de keuze geven om dit budget naar eigen inzicht te besteden voor tijd of geld. Bonden willen geen keuzemogelijkheid voor de werknemer.’ Ook over één regeling voor de toeslagen onregelmatige dient voor de thuiszorg en voor de verpleeg- en verzorgingshuizen waren partijen het eens, aldus ActiZ.
Publiek
ActiZ en BTN hebben nu besloten hun cao-bod publiek te maken. Het aanbod van de werkgevers laat de nullijn los en biedt een loonsverbetering gericht op koopkrachtbehoud. Daarnaast is er een bepaling die de overname van het personeel regelt dat zijn baan dreigt te verliezen als gevolg van de aanbesteding door gemeenten van de huishoudelijke zorg. Ook bevat het cao-bod van de werkgevers regelingen voor een scholingsbudget.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: foto: ANP Koen Suyk