Cao Sociaal Werk Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening
Onder deze cao vallen alle sociaal werkers die werken aan het bevorderen van de sociale samenhang, participatie in de maatschappij en zelfredzaamheid van de burger. De cao-tekst bevat een lange lijst met activiteiten die daaronder kunnen vallen. De nieuwste cao is ondertekend door FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg en Welzijn (voor de werknemers) en Sociaal Werk Nederland (voor de werkgevers). Arbeidsmarktfonds FCB ondersteunt de cao-tafel Sociaal Werk en het Platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk.
Looptijd: 1 juli 2023 tot en met 31 juli 2025
Sociaal werkers krijgen er met de nieuwste cao 15% salaris bij, hebben vakbonden en werkgevers afgesproken. In de nieuwe cao voor het sociaal werk krijgt vast personeel bovendien meer inspraak. En er zijn andere nieuwe rechten op papier gezet. Lees hier meer over de nieuwste cao-afspraken voor sociaal werkers.
Download hier de cao van Sociaal Werk Welzijn en Maatschappelijke dienstverlening
Cao VVT
Samengevat is deze cao van toepassing op werkgevers en hun medewerkers die werkzaam zijn in de thuiszorg/wijkverpleging, verpleeghuizen en kleinschalige woonvoorzieningen, hulp bij het huishouden, dagbesteding en jeugdgezondheidzorg.
Looptijd: tot en met eind 2024
Thuiszorgmedewerkers krijgen in ieder geval 10% salaris erbij en de werknemers in de laagste schalen 14%. Die afspraken maakten vvt-werkgevers en vakbonden in juni 2023. Maar medewerkers verdienen eigenlijk een nog hoger loon, en dus moet er veel meer geld bij, schrijven partijen in een manifest. Lees hier meer over hoeveel salaris je erbij krijgt en wanneer, en wat er binnenkort nog meer verandert als je onder de cao VVT valt.
Let op: de cao VVT downloaden kan hier, maar dit is nu nog de cao-tekst zonder de verlenging tot en met eind 2024 (en dus ook zonder de nieuwe salarisverhogingen).
Cao ggz
De cao ggz is van toepassing op de geestelijke gezondheidszorg en de verslavingszorg.
Looptijd: 1 december 2021 tot en met 31 december 2024
GGZ-professionals krijgen op korte termijn 10% extra salaris bovenop al in de cao afgesproken loonsverhogingen. De extra salarisverhogingen zijn vanwege de hoge inflatie. Lees hier hoe het precies zit.
Cao Jeugdzorg
Op 21 november 2023 werd een nieuwe cao jeugdzorg afgesloten. Ruim 9% salaris erbij en een meldknop voor als de werkdruk te hoog is of de situatie in gezinnen onveilig wordt zijn opvallende punten. Lees hier wat je nog meer in de cao jeugdzorg vindt.
Lees hier het onderhandelaarsakkoord voor de nieuwe cao jeugdzorg. Deze gaat in op 1 januari 2024 en geldt 2 jaar volgens FNV.
Cao Gehandicaptenzorg
Minimaal 10% meer salaris en tot 15% meer loon voor medewerkers die het minst verdienen. Dat is een van de belangrijkste afspraken voor een nieuwe cao gehandicaptenzorg. Daarnaast worden medewerkers met een nieuw protocol beschermd tegen grensoverschrijdend gedrag.
Looptijd: De nieuwste Cao Gehandicaptenzorg loopt tot en met 31 december 2024.
Download hier de cao Gehandicaptenzorg.