‘Het blijkt dat sommige instellingen niet met elkaar willen samenwerken’, aldus Tweede Kamerlid Samira Bouchibti van de PvdA (foto website Samira Bouchibti).
Collega Mirjam Sterk van CDA stelt: ‘We moeten voorkomen dat dit een nieuwe bureaucratische laag wordt. De geluiden die ons daarover bereiken zijn niet positief.’
Vraagtekens
Eind volgend jaar moeten 125 gemeenten een Centrum voor Jeugd en Gezin hebben, en voor 2011 is het de bedoeling dat iedere gemeente op die manier ouders helpt. Bouchibti zet echter vraagtekens bij de haalbaarheid van het steefcijfers van vijftig centra voor het einde van dit jaar.
Rol eerstelijn
Gisteren presenteerde de Stuurgroep Aanpak Kindermishandeling een rapport over de landelijke aanpak van kindermishandeling. De stuurgroep stelt dat huisartsen, verloskundigen en fysiotherapeuten meer betrokken moeten worden bij de Centra voor Jeugd en Gezin.
Zijlijn
De eerstelijnse (para-) medici hebben vaak als eerste zicht op mogelijke kindermishandeling. Nu staan de beroepsgroepen nog te veel aan de zijlijn binnen de nieuwe centra, aldus de stuurgroep. De preventie en samenwerking, die minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) voor ogen staat, dreigt er hierdoor bij in te schieten.
Samenwerking
De stuurgroep, onder voorzitterschap van de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten, houdt in de gaten of de landelijke aanpak van kindermishandeling op rolletjes loopt. Rouvoet vindt het van groot belang dat de centra goed gaan samenwerken met artsen. Hij is nog aan het bekijken hoe dit precies vorm moet krijgen.
Oprichting
Op Prinsjesdag werd bekend dat er volgend jaar ruim 100 miljoen extra beschikbaar komt voor het op poten zetten van deze centra. Minister Rouvoet van het gelijknamige ministerie had al 200 miljoen uitgetrokken voor de Centra voor Jeugd en Gezin. (ANP)