Tweede Kamerlid Eddy van Hijum, nummer veertien op de CDA-kandidatenlijst, heeft daarover dinsdag een plan gepresenteerd. Volgens hem zijn extra inspanningen nodig om de komende jaren meer mensen met een ziekte en een lichamelijke en/of geestelijke beperking aan het werk te helpen.
Wachtlijst
Van Hijum noemt het zorgwekkend dat de wachtlijsten voor de sociale werkplaatsen blijven groeien. Ook zijn steeds meer mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn, afhankelijk van een Wajong-uitkering. De CDA’er ziet niets in plannen van de PvdA en SP voor ontslagverboden voor mensen met een handicap en om werkgevers quota op te leggen voor het aantal mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking dat ze in dienst moeten nemen.
Steunen
Het CDA ziet meer in het steunen van bazen die maatschappelijke verantwoordelijkheid tonen. Bedrijven die voor een deel afhankelijk zijn van loonkostensubsidies voor werknemers met mindere productiecapaciteit door hun handicap of ziekte, krijgen volgens Van Hijum vaak lastiger krediet van banken. Financiële instellingen zouden de overheidssteun een risicofactor vinden en meer rente vragen, omdat wetgeving kan wijzigen.
Garant
Daarom moet de overheid volgens Van Hijum meer zekerheid bieden over loonkostensubsidies aan werkgevers die Wajongers of iemand uit de sociale werkplaats aan het werk helpen. Ook zou de overheid garant kunnen staan voor leningen, waarvoor anders een hogere rente geldt.
Oneerlijk
Al eerder heeft het CDA gepleit voor de samenvoeging van regelingen en uitkeringen waarmee gehandicapten nu op de arbeidsmarkt te maken hebben. De uiteenlopende werkwijze in de Wajong, bijstand, sociale werkplaatsen en AWBZ zou verwarrend en oneerlijk uitpakken. Werkgevers moeten volgens Van Hijum ook beter geholpen worden bij het creëren van geschikte werkplekken en functies voor mensen met een ziekte of handicap. Daarbij zou een expertisecentrum kunnen helpen.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier
voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer
achtergronden en opinies, neem hier een
abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: ANP/Robert Vos