De uitspraak is gedaan over een situatie van een gezin, waarbij een zorgvrager met een psychische beperking samenwoont met zijn echtgenote en twee dochters. De echtgenote van de zorgvrager heeft haar man altijd ondersteund. Dit ook omdat de zorgvrager geen hulp van buitenaf accepteert.
Persoonsgebonden budget
De zorgvrager heeft een pgb aangevraagd voor individuele begeleiding op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015), onder andere om de werkzaamheden van zijn echtgenote om te zetten in een pgb. De gemeente wijst de aanvraag af: De reden is dat er geen maatwerkvoorziening hoeft te worden verstrekt omdat de echtgenote van de aanvrager mantelzorg verleent.
Huishoudelijke hulp
De hoogste rechter stelt de gemeente in het gelijk. Wel verklaart de Centrale Raad dat deze zaak een andere is dan de zaak van begin dit jaar, januari 2017. Toen oordeelde de Raad dat er bij toekenning van een pgb voor huishoudelijke hulp geen rekening mag worden gehouden met mantelzorg, in het geval dat degene die de hulp levert dit niet onbetaald wil doen.
Wmo
In de huidige zaak heeft de mantelzorger – de echtgenote – ter zitting aangeven dat zij deze begeleiding zal blijven geven, ook als daar geen betaling vanuit het pgb tegenover staat. Daarmee verschilt deze zaak met de invulling van de definitie van mantelzorg volgens de Wmo, aldus de rechter.
Mezzo
Mantelzorgorganisatie Mezzo is van mening dat er dus wel degelijk een pgb toegekend had moeten worden: ‘Zodat mevrouw gecompenseerd kan worden voor haar zorgtaken, die de gebruikelijk hulp ruimschoots overschrijden. Mezzo vindt ter zitting dat de mantelzorger in de kou wordt gezet. ‘Mevrouw heeft aangegeven overbelast te zijn. Het is aan de gemeente om, ook op grond van de Wmo 2015, de mantelzorger in kwestie op z’n minst goed te ondersteunen in haar mantelzorgtaken, vooral als de mantelzorger aangeeft overbelast te zijn. Dit zou kunnen door het aanbieden van respijtzorg of door het verstrekken van een indicatie voor huishoudelijke hulp.’
Lees hier de volledige uitspraak van de Centrale Raad van Beroep>>
Wat een vreemde uitspraak. Als de partner gezegd zou hebben,mantelzorg is niet verplicht en ik wil geen mantelzorg onbetaald doen. Dan zou er wel een
PGB verstrekt zijn en kan de partner uitbetaald worden.