Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CG-Raad begint proefproces over compensatieregeling

Door administratieve fouten, bureaucratie en een onzorgvuldige bezwaarprocedure ontvangen veel chronisch zieken en gehandicapten niet de 47 euro waar ze wettelijk recht op hebben. De Chronisch zieken en Gehandicaptenraad begint met een proefproces om de compensatie af te dwingen
CG-Raad begint proefproces over compensatieregeling

Door Carolien Stam – Bij het “Meldpunt 47 euro” van de CG-Raad zijn ruim 3000 meldingen binnengekomen. Van deze mensen ontvangt 87 procent geen compensatie van het eigen risico, terwijl ze wel chronisch ziek zijn. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met reuma, hartpatiënten, mensen met borstkanker of diabetes, nierpatiënten en mensen met zeldzame ziekten.

Medicijnen
In de Zorgverzekeringswet hebben mensen een eigen risico van 150 euro. Chronisch zieken en gehandicapten kunnen 47 euro compensatie ontvangen. Dit geldt voor bepaalde ziekten en vaste hoeveelheden medicijnen per dag gebruiken. De regeling loopt volgens de CG-raad vast in bureaucratie. Verzekeraars registreren verschillend en sommige medicijnen worden – bijvoorbeeld als ze door de apotheker worden bereid – helemaal niet geregistreerd. Bovendien is de bezwaarprocedure bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor) niet zorgvuldig.

Brief
De CG-raad begint een beroepszaak bij de rechtbank in Rotterdam tegen de bezwaarprocedure van het CAK. Mensen die een bezwaarschrift indienen tegen het besluit van het CAK, krijgen een brief waarin niet precies staat waarom hun bezwaar wordt afgewezen. Cliënten kunnen dit zelf niet controleren, omdat de gegevens die het CAK gebruikt niet openbaar zijn. Bovendien wordt bij het bezwaar niet uitgegaan van de basisgegevens uit de administratie van de zorgverzekeraar. Dit terwijl in de CAK-beschikking staat dat dit wel het geval is.

Lager eigen risico
De Reumapatiëntenbond en de CG-Raad willen dat mensen die in 2008 geen compensatie hebben ontvangen, hun geld snel terugkrijgen. Ook is aanpassing van de medicijnlijst en verbeterde registratie bij verzekeraars nodig. De CG-Raad wil dat verzekeraars voor deze groep een lager eigen risico vaststellen. Daarnaast moet de procedure bij het CAK verbeteren: een duidelijke lijst op internet met standaard dagdosering en exacte vermelding van de reden van afwijzingen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: CG-Raad

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.