De bezuiniging bedraagt 25 miljoen euro op een totaal subsidiebudget van 43 miljoen subsidie aan patiëntenorganisaties. Volgens directeur Ad Poppelaars van de brancheorganisatie voor chronisch zieken en gehandicapten (CG-Raad) wordt vooral de collectieve belangenbehartiging van patiënten getroffen. ‘Wij zijn kritisch over het beleid van het kabinet, daar maak je geen vrienden mee. We worden monddood gemaakt.’
Brief
Vandaag valt de brief van minister Edith Schippers in de bus bij patiëntenorganisaties met de bezuinigingsdoelstelling. Volgens Poppelaars gaat het bij veel organisaties om een bezuiniging van rond de 50 procent. Patiëntenorganisaties, vooral de kleine en lokale cliëntenorganisaties worden volgens de CG-Raad directeur het meest getroffen.
Beleid uitvoeren
‘Voor onze mensen op lokaal niveau die belangen van patiënten en cliënten behartigen wordt het moeilijk om het beleid nog te beïnvloeden,’ zegt Poppelaars. ‘We tellen bovendien 200 patiëntenorganisaties die hun informatie- en begeleidingstaak voor cliënten niet of moeilijk voort kunnen zetten. Het gaat dan vooral om de kleinere patiëntenorganisaties die sterk afhankelijk zijn van subsidie.’
Kritiek
‘De bezuiniging is bedacht door ambtenaren die niet houden van kritiek’, bitst de CG-Raad directeur. ‘Wij hebben bij het begin van de regeerperiode al aangegeven dat we zelf willen zoeken naar bezuinigingen. De minister kiest nu voor keihard bezuinigen en wil daarmee de versplintering tegengaan. Maar daarin is ze helemaal niet consequent, ook goed functionerende patiëntenorganisaties worden getroffen.’
Schouders
‘Wij vinden dat de sterkere schouders de zwaarste lasten moeten dragen,’ zegt Poppelaars. ‘Waarom niet ook bezuinigen op kennisinstituten als ZonMW, MOVISIE en Vilans. Alleen het kritische segment wordt nu gekortwiekt.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Foto: Stock.xchng
De minister vergeet ‘even’ van hoe groot belang deze organisaties zijn voor zorgvragers en mantelzorgers. Door het functioneren van deze organisaties wordt veel bespaard op professionele ondersteuning, is mijn eigen ervaring en die van veel anderen.
Maar de ‘rechtse kerk’ heeft het niet zo op met de zwakkeren in de samenleving. En toont liever daadkracht dan inzicht. De rekening is voor de zwakken.
GG
Het gevleugelde woord ‘bezuinigingen’ wordt al te vaak gebruikt om een politieke zaak door te drukken, vrees ik.
De minister van VWS heeft niet de power van de minister van Defensie. Die man durfde tenminste zijn ambtenaren (militairen) te bezuinigen in zijn apparaat….
De minister van VWS kiest liever voor het raken van haar criticasters…..
Gaan wij als belangenbehartigers nog meer Schipperen….
Goed gedaan meisje Schipper (!)
Al reeds meer dan 8 jaar dring ik als voorzitter van een lokaal gehandicaptenplatform aan op bezuinigingen, omdat alle overheden gooien met geld. Wij geven al die jaren al aan waar er bezuinigt kan worden, zodat het systeem instand kan blijven voor die mensen die het echt nodig hebben.
Maar al die jaren geen antwoorden, en nu moet er in eens bezuinigd worden op een manier dat de mensen die het het hards nodig hebben de dupe zijn.
Overheid kijk eerst eens in je eige tuin. Zowel plaatselijk, provinciaal als landelijk. Kijk naar je systeem en naar je wijze van handelen, daar zit de grootste bezuiniging. Meer , veel meer als wat er nu allemaal word voorgesteld.
Ik moet zeggen dat ik liever bezuinig op de patientenorganisaties, dan dat ik de premie op de zorgverzekering verder zie stijgen.
De toegevoegde waarde is vaak te beperkt van de hoeveelheid subsidie die erin ging.
(Pvda stemmer)