Ook scholen voor speciaal onderwijs zijn op hun hoede. ‘Ze weten dat ze het straks met minder geld en minder leerkrachten moeten gaan doen,’ aldus Ad Poppelaars van de CG-Raad. ‘Ze adviseren ouders nu alvast om na te denken over alternatieve oplossingen voor hun kinderen. De bezuinigingsmaatregelen in het passend onderwijs gaan pas in 2012 in, maar de gevolgen zijn nu al zichtbaar.’
Rugzakje
Het kabinet wil bezuinigingen op het passend onderwijs worden omdat steeds meer kinderen gebruik maken van een zogeheten rugzakje, een extra budget voor kinderen met een handicap of een beperking. Vanaf 2012 moeten ouders hun kinderen die extra zorg nodig hebben, aanmelden bij een school van hun voorkeur. Die bepaalt dan in welke school in de regio de kinderen geplaatst worden.
Melding
‘Als een school een kind weigert, zou dat wel eens in strijd kunnen zijn met de Wet gelijke behandeling. Dat laten we nu uitzoeken door de CGB,’ aldus Poppelaars. Een moeder heeft al melding gedaan bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).
Onvoldoende geld
De Algemene Onderwijsbond (AOb) betreurt het dat sommige scholen nu al zogenoemde zorgleerlingen weigeren, maar geeft het kabinet en minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) daar de schuld van. Volgens de bond is er door de bezuinigingen op het speciaal onderwijs onvoldoende geld om personeel te betalen dat kinderen met een gedragsprobleem of een handicap kan begeleiden.
Voorbarig
Minister Van Bijsterveldt van onderwijs vindt de mening van de AOb voorbarig. ‘Het geld van de huidige rugzakjes voor extra begeleiding blijft bij het reguliere onderwijs. Daarnaast moeten ouders in de huidige opzet ouders meerdere scholen langs om een plek voor hun kind te vinden. In het passend onderwijs krijgt de school van aanmelding nu de plicht om een geschikte school voor ieder kind te vinden.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP / foto: ANP