De deelgemeente kan niet aantonen dat het opslaan van etnische gegevens helpt om de achterstand van de jongeren te verminderen of er een einde aan te maken, vindt het College bescherming persoonsgegevens. Volgens het CBP kan Charlois geen beroep doen op de uitzonderingen die wettelijk mogelijk zijn om etniciteit te registreren. De deelgemeente krijgt drie dagen de tijd te stoppen met het verwerken gegevens over ras en etniciteit. Geeft Charlois geen gehoor aan de opdracht, dan moet zij een dwangsom van 2000 euro per dag betalen, met een maximum van 250.000 euro.
Onvoldoende
Het CBP concludeerde eerder al dat de registratie strijdig is met de wet. De deelgemeente voerde daarop een aantal maatregelen in. Zo konden betrokkenen bezwaar maken tegen de registratie van het geboorteland en dit bezwaar in een hoorzitting toelichten. Die genomen maatregelen waren echter onvoldoende, aldus het college.
Gestopt
De deelgemeente zegt inmiddels te zijn gestopt met de registratie en verwijdert opgeslagen gegevens uit dossiers. ‘Voor het overige moeten we de uitspraak nader bestuderen,’ aldus deelraadsvoorzitter Ed Goverde. Hij stelde voor met het stadhuis aan de Coolsingel in gesprek te gaan, om te kijken of er manier te vinden is om de registratie toch toe te passen zonder daarbij in strijd met de wet te handelen.
Etnisch gebonden
De deelgemeente zou de etniciteit van enkele honderden personen hebben geregistreerd. ‘Sommige problemen zijn etnisch gebonden. Door registratie kun je in bepaalde situaties deskundigheid inroepen. We zijn er niet in geslaagd bewijsbaar te maken dat het werkt. Maar we zijn ervan overtuigd dat het werkt, anders waren we er nooit aan begonnen’, aldus Goverde.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP / foto: Lex van Lieshout ANP