Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ChristenUnie: doven beter ondersteunen tegen isolement

Doven moeten niet langer zelf voor een gebarentolk zorgen; dat moeten instanties doen. Verder moeten de mogelijkheden voor beeldtelefonie, uitgebreide teksttelefonie en een tolk op afstand worden onderzocht. ChristenUnie-Tweede Kamerlid Esmé Wiegman doet dat voorstel volgende week in de Kamer voor 685.300 slechthorenden.
ChristenUnie: doven beter ondersteunen tegen isolement

Wiegman presenteert een notitie in de Tweede Kamer met praktische oplossingen om doven zelfstandig te kunnen laten functioneren. Verder wil ze af van de verkeerde diagnoses, die nog steeds worden gesteld. Volgens het ChristenUnie-lid worden doven of slechthorenden nog steeds regelmatig bestempeld als zwakzinnig of wordt oorsuizen aangezien voor een psychose.

Geïsoleerd
Bij de behandeling van de begroting Volksgezondheid komt Tweede Kamerlid Esmé Wiegman met de notitie. Doel is om met de maatregelen te voorkomen dat de 685.300 slechthorenden in Nederland, van wie er 45.000 zeer slechthorend zijn, geïsoleerd raken in de communicatie tussen niet-doven.

Voorlichtingsfilm
De overheid kan het goede voorbeeld geven, vindt Wiegman. De belastingdienst is alleen per telefoon bereikbaar en pas sinds kort is het alarmnummer 112 te bereiken via teksttelefoon. Zelfs de voorlichtingsfilm van de Tweede Kamer is niet voorzien van gebarentaal, evenals in Postbus 51-spotjes.

Onderwijs en werk
In het onderwijs kan het ook beter. Ouders krijgen geen gebarentolk vergoed als ze willen proberen of hun kind uit het speciaal onderwijs naar een gewone school kan. Culturele instellingen krijgen de ingehuurde gebarentolk alleen vergoed als ze kunnen aantonen dat er daadwerkelijk dove mensen bij de voorstelling zijn geweest. Volgens de ChristenUnie is ook gerichte hulp nodig bij doven die werk zoeken. Deze groep wacht gemiddeld een jaar op begeleiding. ‘Juist deze groep kan zonder hulp niet goed aan een baan komen. Werkgevers hebben toch al weinig ervaring met doven en dus moeten zij ook meer advies krijgen.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.  

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP / foto: ANP Koen van Weel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.